Så ska busstrafiken förbättras

Oskarshamns kommun och KLT är nu klara med sin jätteutredning "En trafik för alla". Tanken är att linjetrafiken i Oskarshamns tätort ska förbättras i framtiden. Bland annat kan det leda till att resenären får vinka till sig bussen.
Oskarshamn • Publicerad 1 juni 2010
Hållplatsen i Kristinebergs centrum måste byggas om, menar Lysekilsbuss. OT skrev för ett och ett halvt år sedan om dagbarn som blev knuffade av bussens uthäng bak.
Hållplatsen i Kristinebergs centrum måste byggas om, menar Lysekilsbuss. OT skrev för ett och ett halvt år sedan om dagbarn som blev knuffade av bussens uthäng bak.Foto: Per Hammenvik

Andra tankar är att de olika samhällsbetalda resorna som, färdtjänst, sjukresor och resande socialförvaltningen har ansvar för ska integreras ytterligare och resurserna användas optimalt. Det ska också bli halvtimmesturer på 701:an och ökad trafik till Saltvik.

Men det blir också en del som får stryka på foten. Närtrafikens buss tas bort under helgerna på grund av få resande. Istället föreslås att KLT:s beställningscentral lägger ut dessa körningar på andra fordon "för att få bättre ekonomi på de få turerna".

Norrby är också på väg att bli av med linje 701 och istället hamna i Närtrafikområde 2. Allt för få resande är orsaken. Ofta är det inga resande alls. På- och avstigande är under en i snitt.

Även Parkgatan föreslås tillföras Närtratrafikområde 3.

Linje 701, livsnerven i tätortstrafiken, beräknas få en justering av sträckningen mellan Resecentrum och Kristineberg. Tanken är att Åsahuset, före detta Åskaskolan, ska bli mer tillgänglig. Det innebär också att sådana som deltar i dagverksamheten från Kristineberg skulle kunna pendla med bussen istället för andra transportlösningar. Men sträckningen blir nu lite längre.

När det gäller linje 701 från Resecentrum till Rödsleskolan vill man förkorta sträckningen och bara köra Norra Vägen. Alternativt förslag till det är att sluta trafikera Norrby.

Det skulle då kunna gå att köra linjen Rödsle - Centrum - Kristineberg på en halvtimme med två turer i timmen måndag till fredag.

Linje 47 till Saltvik föreslås få nummer 702 för att markera att den tillhör tätortstrafiken. De bussar som rullar vidare till Baggetorpskvarn får behålla nummer 47.

OKG vill också att kommunen övertar arbetspendlingsbussarna till kärnkraftverket. Det kan i framtiden förstärka även tätortstrafiken under pendlingstider.

Den buss de resande kanske får vinka till sig i framtiden är nummer 710. Det är för att öka tillgängligheten för de som bor längre bort från en hållplats.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.