S tar ställning för slutförvar

Som första politiska parti säger socialdemokraterna i Oskarshamn ett tydligt ja.
Ja till att slutförvaret av kärnbränsle placeras
i kommunen.
Oskarshamn • Publicerad 13 februari 2006

- Givetvis under förutsättning att Oskarshamn är en lämplig plats och att säkerhets aspekterna är uppfyllda, säger Peter Wretlund (s).

Tillsammans med valstrateg Åke Nilsson har Wretlund kallat till en historisk presskonferens på Äspölaboratoriet.

- Det här är världsunikt, säger Åke Nilsson, vi är det första politiska parti som tar ställning och säger: Ja, tack, vi vill ta emot använt kärnbränsle.

Flera vallöften Inför valet vill socialdemokraterna att väljarna, men även SKB, ska veta var de står i frågan och vad de tänker satsa på under nästa valperiod om de får behålla majoriteten.

Socialdemokraterna ger även flera vallöften samtidigt med löftet att aktivt arbeta för att slutförvaret ska placeras i Oskarshamn. Det är att skapa de nödvändiga resurser som krävs för en etablering av slutförvaret. Det innebär bland annat att samhällsbyggnadskontoret får mer resurser för att klara av plan- och markfrågor.

Det innebär också att man ska jobba med infrastrukturfrågor.

"Bra för regionen" - Inte minst med den felande länken, det vill säga järnväg mellan Västervik och Blomstermåla. Om den kan bli verklighet får vi en direktförbindelse med huvudstaden och med Kalmar. Det är bra för hela regionen, säger Peter Wretlund.

Även kontakten med öst, Baltic tangent, och hamnen i Oskarshamn hör till infrastrukturfrågorna som socialdemokraterna vill satsa på.

Vill visa tydligt - Vi äger inte frågan om var slutförvaret ska placeras. Därför vill vi tala om var vi står och att vi ska jobba för en god mottagningskapacitet. Det gäller även boende och näringslivet, säger Peter Wretlund.

Han tror inte att socialdemokraternas tydliga ställningstagande skapar några bekymmer i kommunens LKO-arbete, även om det kommer att påverka det. Han är övertygad om att partiets ställningstagande och framtidsvisioner kring frågan ökar möjligheten för att slutförvaret placeras i Oskarshamns kommun.

Anette Swärd
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.