Rysk båt sotade ned

Ett sotmoln spred sig natten till onsdagen från ett ryskt fartyg i hamnen till Ernemarviken där sotet föll ned i vattnet och förvandlades till en klibbig sörja.
Oskarshamn • Publicerad 18 november 2010
Räddningstjänsten fick samla ihop sotet som föll över Ernermarsviken efter ett utsläpp från ett ryskt fartyg som under natten till onsdagen lämnade hamnen i Oskarshamn.
Räddningstjänsten fick samla ihop sotet som föll över Ernermarsviken efter ett utsläpp från ett ryskt fartyg som under natten till onsdagen lämnade hamnen i Oskarshamn.Foto: Per Hammenvik

– Tur att det inte var några svanar i viken. Det blir rena sörjan av det här när det hamnar i vattnet, sa Ingemar Thörnström i Ernemar.

Han var en av de som upptäckte utsläppet och som larmade räddningstjänsten.

Med hjälp av en läns samlades sotet in till strandkanten där en bil från Ragnsells mötte upp för att ta hand om utsläppet.

– Saneringen har gått snabbt och ett befäl från räddningstjänsten var här redan tidigt på morgonen. Även miljökontoret har varit och tittat på sotet, sa Ingemar Thörnström.

Räddningstjänsten lyckades samla upp det innan det togs hand för destruktion.

– Om det hade regnat så hade det här inte märkts, men det var bra att det inte gjorde det utan att vi fick upp sotet från vattenytan, uppgav räddningstjänsten.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.