Rungande nej till statligt vägförslag

- Det bästa vore om den här utredningen gick direkt i papperskorgen
Oskarshamn • Publicerad 4 januari 2002
Lisa Lindhag, ordförande i Glesbygdsutvecklingsgruppen, flankerad av regionförbundets vice ordförande Anders Åkesson och riksdagens representant Agne Hansson vid mötet i Kristdala på torsdagskvällen.FOTO: OLLE NILSSON
Lisa Lindhag, ordförande i Glesbygdsutvecklingsgruppen, flankerad av regionförbundets vice ordförande Anders Åkesson och riksdagens representant Agne Hansson vid mötet i Kristdala på torsdagskvällen.FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

Det förklarade riksdagens representant Agne Hansson (c) när han på torsdagskvällen deltog vid ett möte i Kristdala angående en statlig utredning som föreslår en överföring av nära 95 mil av Kalmar läns allmänna vägar till enskilda.

Ett 30-tal berörda, politiker och representanter för samhällsföreningar kom till mötet som hölls i Kristdala församlingshem på initiativ av Glesbygdsutvecklingsgruppen.

Däremot syntes ingen representant från Vägverket, trots inbjudan och ett löfte om att någon skulle delta.

Därför kom det heller aldrig att bli någon debatt under kvällen. Samtliga var överens med Agne Hansson om att utredningen kunde gå "direkt i papperskorgen".

Motsägelsefullt

Kommunalrådet i Oskarshamn, Torsten Carlsson, som var där som gruppledare för socialdemokraterna, framhöll med bestämdhet att hans parti inte var berett på att överföra några allmänna vägar till att bli enskilda.

- Ena stunden ska vi ha en levande landsbygd, men i den andra stunden ska det verkas i precis motsatt riktning, förklarade han bland annat.

Bra sätt att säga ifrån

Lisbeth Lindberg, som representerade folkpartiet i Oskarshamn, hade samma inställning och höll med Torsten Carlsson.

- Den här utredningen visar också att det blir svårare att bosätta sig var man vill, vilket vi anser att man ska ha rätt till.

Regionförbundets vice ordförande, Anders Åkesson (c) som höll i samtalen i församlingshemmet, var också kraftigt emot förslaget och ansåg att torsdagskvällens möte var ett bra sätt att säga ifrån.

- Det är utmärkt att människor i grupper, som Kristdala Samhällsförening, Bråbygdens Intresseförening och andra går samman som i kväll för att bilda opinion mot dåliga förslag som hotar utvecklingen i bygden, förklarade han när han avslutade mötet för kvällen.

Även moderaterna, kristdemokraterna och vänstern fanns representerade med politiker från Oskarshamn vid mötet.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.