Revisorerna sågar tekniska nämnden

Inte bara Kvastmossenprojektet har skötts illa. Tekniska nämnden klarar inte att styra och leda verksamheten på rätt sätt.
Oskarshamn • Publicerad 23 juni 2010

Samspelet fungerar inte inom nämnden och heller inte mellan nämnden och förvaltningen. Det visar förstudien som revisorerna gjort om tekniska nämndens sätt att styra och leda kommunens tekniska verksamhet.

– Arbetsklimatet mellan nämnd och tjänstemän bedöms inte som ändamålsenligt, vilket kan begränsa möjligheten till utveckling av den interna kontrollen, uttrycker revisorerna det i sin rapport.

På punkt efter punkt får tekniska nämnden kritik. Revisorerna målar upp bilden av en teknisk verksamhet som lever sitt eget liv. Tekniska kontorets avdelningar fungerar var för sig, men inte tillsammans. Uppföljning och intern kontroll är bristfällig, eller i några fall nästan obefintlig. Varken den tekniska förvaltningen eller nämnden jobbar utifrån verksamhetsmål. Verksamheten är händelsestyrd, enligt revisorerna.

Förvaltningen är ensidigt inriktad på prispress och nöjda kunder. Tekniska nämnden fokuserar mer på budget än på hur verksamheten långsiktigt kan bli effektivare.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.