Restaurangpersonal får städa toaletter

När städpersonalen på Destination Gotlands färjor inte räcker till får bland andra restaurangpersonal rycka in och bland annat städa toaletter.
Oskarshamn • Publicerad 28 oktober 2010

– Det förekommer, bekräftar Claes Nysell, produkt- och kvalitetsansvarig på Destination Gotland, för Sveriges Radio Kalmar.

Det är en före detta anställd som slår larm om förhållandena. Personen berättar för radion att det vid en inspektion från miljö- och hälsoskyddsförvaltningens sida för snart två år sedan upptäcktes brister och att det fortfarande slarvas med hygienen.

Enligt EU-bestämmelser ska personal som utför olika arbetsuppgifter använda skyddskläder när livsmedel hanteras, men enligt Claes Nysell används det inte.

– Man gör tvärtom. När man kommer tillbaka efter att ha städat så tvättar man sig och använder förkläden som klädesskydd, säger han.

Det är när den ordinarie städpersonalen inte räcker till som anställda från exempelvis informationen, butiken eller just restaurangen får rycka in och bland annat städa hytter och dess toaletter.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.