Protest mot höjden på ombyggd färjeterminal

Den påbörjade ombyggnaden av färjeterminalen i Oskarshamn avviker helt från bygglovet. Det finns heller ingen alternativ lösning.
Oskarshamn • Publicerad 17 januari 2003
Ägaren till en fastighet på Skeppsbron anser att kommunen verkar göra allt för att täppa till utsikten över hamnen. Kommunen är beredd att godkänna en avvikelse mot detaljplanen när det gäller byggnadshöjden för det nya färjeläget öster om det nuvarande. Byggnaden kommer att bli 18,5 meter hög.
Foto: Hasse Broms
Ägaren till en fastighet på Skeppsbron anser att kommunen verkar göra allt för att täppa till utsikten över hamnen. Kommunen är beredd att godkänna en avvikelse mot detaljplanen när det gäller byggnadshöjden för det nya färjeläget öster om det nuvarande. Byggnaden kommer att bli 18,5 meter hög. Foto: Hasse BromsFoto: 

Det framhåller en Oskarshamnsbo som den 11 december förra året deltog i ett samrådsmöte angående Smålandshamnars planerade ombyggnad av färjeterminalen. Enligt planerna kommer det nya färjeläget att byggas strax öster om det nuvarande med utfart förbi Verkstad 14 och SKB:s kapsellaboratorium och vidare över Gröndalsbron.

Oskarshamnsbon hävdar i en skrivelse till kommunstyrelsen att det inte fanns några ritningar vid detta möte utan bara en principskiss som visade det nya färjeläget. Vid mötet berättade Smålandshamnars vd att det nya färjeläget innebär en investering på cirka 80 miljoner kronor. Några alternativa placeringar eller lösningar har inte undersökts.

I sin skrivelse till kommunstyrelsen framhåller Oskarshamnsbon att han, med tanke på att inga ritningar kunde visas vid samrådesmötet, blev förvånad när en pråm med sektioner av den blivande passagerargången anlände första arbetsdagen på nyåret. När han efter ytterligare några dagar kunde ana utformningen av projektet såg han att inget stämde med de skisser som visades vid samrådsmötet i december.

Han framhåller också att han varit i kontakt med stadsarkitekten som bekräftade att det finns ett tillfälligt bygglov för en provisorisk lösning.

Avviker från bygglovet

Oskarshamnsbon har också tagit del av bygglovet. Han konstaterade då att de ritningar som bifogades ansökan inte överensstämmer med varandra. Det påbörjade bygget avviker, menar han, helt från bygglovet.

I sin skrivelse till kommunstyrelsen framhåller Oskarshamnsbon att man som kommuninvånare och skattebetalare har anledning att kräva att en utvärdering görs av olika alternativ innan beslut tas om så stora, 80 miljoner kronor, investeringar. Om det kommunala bolaget Smålandshamnar AB saknar kompetens och ambition menar Oskarshamnsbon att det borde vara byggnadsnämndens uppgift att ifrågasätta om en prövning av olika alternativ gjorts innan man godkänner så stora avvikelser från gällande detaljplaner.

Täpper till utsikten

Oskarshamnsbon, som äger en fastighet på Skeppsbron mitt emot Gotlandsterminalen, tycker också att kommunen verkar göra sitt bästa för att täppa till utsikten för stadens invånare. Han nämner det så kallade Portalhuset på Brädholmen som en flagrant exempel. Nu godkänner man också en kraftig avvikelse från detaljplanen när det gäller byggnadshöjden på den nya terminalen, från detaljplanens maximalt 7,6 meter till 18,5 meter, vilket är ungefär i höjd med skorstenen på järnvägsstationen.

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.