Press Kogyo vill bygga ny fabrik

Oskarshamn Artikeln publicerades
Här förbereds och saneras marken för en ny fabriksbyggnad vid Press Kogyo Sweden AB. Nybygget blir cirka 3000 kvadratmeter.
Foto:Roger Carlsson
Här förbereds och saneras marken för en ny fabriksbyggnad vid Press Kogyo Sweden AB. Nybygget blir cirka 3000 kvadratmeter.

Press Kogyo Sweden AB planerar att bygga en ny fabriksdel på cirka 3000 kvadratmeter. Men först måste ett omfattande markarbete med sanering ske.

I måndagens Oskarshamns–Tidningen skrev vi om att företaget ska sanera marken på sitt industriområde i samband med att kommunen förhandlat sig till en deponicell vid hamnsaneringens deponi på Storskogen.

– Inledningsvis blir det förberedande markberedning eftersom vår fabrik ligger på gamla Kopparverkets område, säger Press Kyogos vd Peter Sandström.

– Därefter hoppas vi komma i gång med bygget.

  Riktigt när det blir byggstart vet han inte. Men antyder att företaget vill i gång så fort som möjligt

  Press Kyogo är underleverantörer inom fordonsbranschen och har många inarbetade storkunder. Ibland är de hemliga, men en av landets största lastbilstillverkare är en storkund.

  – Vi har en strategi att växa tillsammans med gamla kunder. Men vi får också mycket nya förfrågningar, säger Peter Sandström.

  Under senare år har Press Kogyo expanderat mycket med hjälp av industritält.

  – De blir kvar och är en mycket bra lösning när man vill förvara material under tak. Men här handlar det om en fabrik som ska fyllas med maskiner och människor. Då krävs det riktigt gedigna byggnader, säger Peter Sandström.

  Press Kogyo Sweden AB har i dag cirka 160 anställda och hade en omsättning på drygt 400 miljoner kronor under år 2015.

  – Tanken är att vi ska bli fler framöver när den nya fabriksbyggnaden står klar, säger Peter Sandström, som inte närmare vill precisera hur många de tänker nyanställa.

  Press Kogyo Sweden AB är japanägda och ursprungligen hette företag Press & Plåtindustrin. De är underleverantörer av fordonsdetaljer, konstruktionsdetaljer, truckdetaljer och entreprenadmaskinsdetaljer med sikte på plåtbearbetning, hydraulpressning och svetsning. Företaget startades en gång i tiden av industrientreprenören Helge Högklint.

  Först låg fabriken vid Östersjövägen och Åsavägen, men flyttades senare till varvsområdet.