Polis nöjd med nytt projekt

Sedan i höstas kan de som grips för rattfylleribrott få hjälp direkt. Om de vill. Fram till årsskiftet hade sju personer tagit chans till samtal, sex har varit inne på behandling.
Oskarshamn • Publicerad 20 februari 2006

- Det är ett bra resultat, tycker närpolischefen Fredrik Jonsson.

Det var den 1 oktober som projektet inleddes i Oskarshamns polisdistrikt, det vill säga Mönsterås, Oskarshamns och Högsbys kommuner.

Man införde då samma modell som funnits i Kalmar några år, det vill säga att alla som ertappas av polisen, misstänkta för antingen rattfylleri- eller drogfylleribrott erbjuds kontakt med socialtjänsten i sin hemkommun.

- I samband med anmälan och provtagning fyller poliserna numer också i en blankett med personernas födelseår och initialer. Den blanketten skickades till socialtjänsten. Tanken är att de ska kontakta personen så snart det går, säger Fredrik Jonsson.

Kanske ändrar sig Socialtjänsten kontaktar alla, även de som initialt sagt att de inte vill.

- När det gått en tid kanske man ändrar sig och vill ha kontakt trots allt, säger Fredrik Jonsson.

Alla som kontaktas av socialtjänsten erbjuds samtal. Men sedan ska de som behöver och vill ha hjälp mot ett eventuellt missbruk på sikt få det.

Projektet i Oskarshamns polisdistrikt inleddes förra hösten. Om man bortser från, som Fredrik Jonsson säger, en "uppstartningssträcka", har projektet flutit på bra. Och resultatet är över förväntan.

Från oktober till december förra året skickades 17 blanketter från polisen till socialtjänsten. Av dem har sju varit på samtal, sex är inne på behandling.

- Under januari gick 12 blanketter till de sociala myndigheterna, säger Fredrik Jonsson, som ännu inte fått utfallet av de kontakterna ännu.

Syftet med projektet är, som alla förstår, att minska antalet rattfylleribrott och drogkörningar.

- Men också att den som behöver hjälp ska kunna få det.

Det är inte bara polis och socialtjänsten som står bakom projektet. Regionförbundet, åklagaren, Vägverket med flera stöttar också projektet, som ska utvärderas efter 2007.

- De som har en bra social situation har störst chans att klara det, men kan det hjälpa en vaneförbrytare också är det bonus, säger Fredrik Jonsson om projektet.

En bonus Det ska i sammanhanget påpekas att den rättsliga process som eventuellt väntar den som misstänkts för rattfylla inte påverkas av eventuell behandling eller samtal.

- Nej, man ska se systemet som en bonus för den drabbade - en möjlighet att ta sig ur sitt missbruk och att ändra sitt beteende.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.