Pilotprojekt ska hålla svinen i schack

Nu ska markägare och jägare hjälpas åt med att hålla vildsvinsstammen i schack. Ett pilotprojekt har dragits igång i Kristdala.
Oskarshamn • Publicerad 7 januari 2013
Foto: 

Det är LRF i samarbete med Svenska jägareförbundet som dragit igång projektet. Markägarna som är med har skrivit avtal om att hjälpas åt över gränserna.

Jakträttsinnehavarna fortsätter att jaga som vanligt i sina jaktmarker. Men det blir samarbete över jaktmarksgränserna när det gäller eftersök. Eftersökspatruller kommer ständigt att finnas till hands och de har också rätt att gå över jaktmarksgränser och fortsätta eftersök i det 1?500–2?000 hektar stora området som pilot­projektet omfattar.

I avtalen finns också inskrivet att den jakträttsinnehavare som av olika skäl inte orkar eller hinner med att jaga vildsvin ska kunna få hjälp av andra.

Samjakter ska det också bli inom ramen för pilotprojektet. Om det milda vädret håller i sig och snön smälter bort kan den första samjakten bli av redan i januari.

– Det här är en bra början. Det kan bli riktigt, riktigt bra och jag hoppas det här ska ge ringar på vattnet, säger LRF:s Anette Svensson om pilotprojektet.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.