Pengarna styr om rapporter beställs

– De granskningsrapporter vi inom revisionsnämnden beställt har det alltid funnits budgeterade medel avsatta för. De andra har politikerna beställt själva.
Oskarshamn • Publicerad 11 oktober 2010
Jan-Eric Johansson, revisionsnämndens ordförande avgår inför nästa mandatperiod.
Jan-Eric Johansson, revisionsnämndens ordförande avgår inför nästa mandatperiod.Foto: Roger Carlsson

Det säger revisionsnämndens ordförande Jan-Eric Johansson (M) om de granskningsrapporter för miljonbelopp Oskarshamns - Tidningen redovisade i lördagens tidning.

Han lägger också spontant till ytterligare en rapport som inte fanns med i redovisningen.

– Den handlade om gymnasieskolan och kostade någonstans mellan 100 000 - 200 000 kronor, berättar Jan-Eric Johansson.

Där framkom bland annat att en hög andel elever slutade gymnasiet utan fullständiga betyg.

– Vi låter alltid verksamheterna vara delaktiga på väg fram till att rapporterna publiceras. Men det alltid vi revisorer som står för de slutgiltiga formuleringarna.

– Förhoppningen är ju att de ska ta till sig vad som fungerar dåligt. När det gäller granskningen av Kvastmossenprojektet kom det ju fram en hel del underligheter som man förvånas över, konstaterar han.

Jan-Eric Johansson avgår snart som revisionsnämndens ordförande.

– Jag gör det med ålderns rätt efter åtta år. Jag är 76 år numera så det får räcka.

Han tycker han fått en god bild av hur kommunen fungerar genom sitt uppdrag.

– Ibland har jag fått ovett, men det ingår väl i rollen. Det har fått rinna av lika fort. Nu blir det en ny konstellation som får ta över den förtroendevalda revisionen inom kommunen. Hur den ser ut vet jag inte, men det lär väl visa sig snart, säger Jan-Eric Johansson.

Hittills är det oppositionen som utsett ordförande i den nämnden.

– Vi får hoppas det blir likadant i fortsättningen, säger han.

Jan-Eric Johansson berättar också att det kan vara ganska trögt att få gehör för revisionens synpunkter.

– Redan för åtta år sedan påpekade vi att äldreomsorgen har spridit ut sina verksamheter och därmed fått onödigt höga kostnader. De har också väldigt många verksamhetsplatser. Det har man nu helt plötsligt tagit till sig och föreslår förändringar vid Lillängen i Fårbo, säger Jan-Eric Johansson.

Men det ser ju inte politikerna ut att genomföras?

– Nej, den förmågan verkar det som de sakna, Det verkar svårknäckt, säger Jan-Eric Johansson som också inser att han kritiserar partikamrater i samma andetag.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.