Pascal ökar risken att ge fel medicin

Chefläkare ger sig själva en lex Maria-anmälan sedan patienter löpt risken att felmedicineras. Anledningen är bristande information i användandet av Pascal.
Oskarshamn • Publicerad 28 juni 2012

Sedan början av juni har sjukvården i Kalmar län använt ordineringsverktyget Pascal för att beställa patienters mediciner.

Men när en äldresköterska i Nybro skulle medicinera en av sina patienter upptäckte hon att det fanns både aktuella och inaktuella läkemedel med på ordineringslistan.

Om olika läkemedel kombineras finns det risk för allvarliga skador eller dödsfall och därför slog äldresköterskan larm.

Problemet i Pascal uppstår när en ny patient ska aktiveras i datasystemet. Då dammsuger systemet patientens register över alla tidigare recept som patienten ordinerats och listas som nya i patientens beställningslista.

Inaktuella mediciner ligger kvar i patientens lista, vilket gör att felmedicinering kan ske i?fall inte personalen är på alerten och tar bort de inaktuella läkemedlen.

Enligt Bengt Öberg, chefläkare på primärvårdsförvaltningen i Kalmar län, handlar det om dålig information från leverantören Inera om hur systemet ska användas.

– Personalen måste bli medveten om att systemet skapar en fälla i smyg. Vet man om problemet så är man mer vaksam och kan rätta till det, säger han.

– Det faller ingen skugga över de i länet som startat systemet med Pascal. Det finns ingen information om det här problemet på Ineras hemsida eller i det utbildningsmaterial för systemet som vi har tagit emot, säger Bengt Öberg.

Upptäckten gjordes den 19 juni och först några dagar senare kom besked till sjukvårdsenheterna om att vara uppmärksamma vid medicineringen.

– Vi var tvungna att skaffa oss information om hur det låg till från Apoteket Service AB. Sedan tog det ett fåtal dagar innan informationen spreds, säger Bengt Öberg.

Har någon patient felmedicinerats?

– Preliminärt har vi inte gjort någon felmedicinering. Vi gjorde upptäckten snabbt och vi har inte fått några indikationer på att det hänt något konstigt på enheterna, säger han.

Carl-Johan Kullving
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.