Parkeringskort för miljöbilar får kritik

Oskarshamns kommuns parkeringskort för miljöbilar säljer bra. Men alla är inte nöjda. Stig Jensen är mycket kritisk eftersom kortet enbart gäller på kommunens parkringsplatser.
Oskarshamn • Publicerad 1 mars 2010

– Jag tycker det är skandal att kortet inte gäller på exempelvis lasarettet och vårdcentralernas parkeringsplatser. Det är parkeringsområden där självklart de här korten ska gälla, säger han.

Stig Jensen skaffade sig en miljöbil för drygt ett år sedan. I samband med bilköpet fick han även sin bil godkänd för att kunna använda de parkeringskort som kommunen lockar alla miljöbilsägare med.

– Jag trodde att det gällde även på lasarettets parkering och vid Slottsgatan, men av en ren slump sprang jag på en parkeringsvak som berättade att mitt kort inte gällde på de här båda parkeringarna, säger Stig Jensen. Han tycker det är märkligt att inte kommunen ordnat så att kortet gäller även på andra parkeringsplatser.

– Kortet borde även kunna användas i andra kommuner, men nu gäller de inte i vare sig Västervik eller Kalmar. Och det är ganska typiskt svensk, man tycker man gjort något bra men egentligen är det inte så mycket man lyckats åstadkomma. I Tyskland är det annorlunda där har jag kommit till parkeringar där jag inte ens behövt något p-kort. Det har räckt med att komma med en miljöbil, säger han.

Stefan Sämfors på tekniska kontoret tycker inte det är så konstigt att kortet inte gäller på landstingets parkeringsplatser.

– Det är klart att de som har de kortet gärna sett att de omfattat alla parkeringar. Men så är det inte och mig veterligt så har inte det här diskuterats med landstinget. Jag vet inte heller om kan bli aktuellt, men vi får väl se vad som händer när de här korten ska omprövas. Inom miljöbilsområdet händer det något hela tiden och mycket kan säkert förändras, säger han.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.