Annons

Parkeringsbolag överklagar tingsrättens beslut

– Det är en felaktig dom med parkeringsboten som ska överklagas. Kalmar tingsrätt har ju inte förstått att det inte handlar om allmän plats utan tomtmark.
Oskarshamn • Publicerad 6 november 2009

Det säger Q-Parks ombud, Lars Gabrielsson vid Handels & Jurist Inkasso, om den dom som friar pensionären Arne Johansson från att betala p-boten han fick på stadshusparkeringen i Oskarshamn i våras.

– En tingsrätt i Stockholm, Göteborg eller Malmö hade aldrig fattat ett sådant här beslut. De kan skilja på olikheterna mellan gatumark och tomtmark. Jag har talat med domaren, men fick det vanliga svaret ”är ni inte nöjda får ni överklaga till hovrätten”, berättar Lars Gabrielsson och fortsätter:.

Annons

– Så här kan det bli vid små tingsrätter i landsorten.

Lars Gabrielsson hade räknat med en muntlig förhandling och blev överraskad när allt hade avgjorts på papper och domen damp ner i brevlådan.

– Dessutom är den avkunnad på felaktiga papper. Vi har ju ett avtal med kommunen om den här tomtmarken som upplåts för parkering. Det räcker. Sådana här p-platser behöver inte in i någon kommunal trafikliggare. Dessutom finns det giltiga beslut i kommunen om hur p-platsen ska skötas.

Lars Gabrielsson får medhåll av kommunens trafikingenjör Stefan Sämfors.

– Kalmar tingsrätt har inte förstått att det inte handlar om en allmän plats. Även kommunen kan vara tomtägare och sluta ett civilrättsligt avtal med ett parkeringsbolag. Det har inget som helst med den kommunala trafikliggaren att göra. På massor av privata tomter finns det övervakade p-platser som inte finns med i trafikliggaren. Det är likadant för kommunen som tomtägare, förklarar han.

Stefan Sämfors har varit inne som utredare åt fastighetskontoret som har ansvaret för stadshusparkeringen.

– Rent allmänt kan jag tycka att man ändå borde gjort den till en allmän plats och fört in det i trafikliggaren så hade man sluppit en del bekymmer.

– Ska man ha parkeringsbestämmelser gäller det först och främst att bestämma sig för vad man vill uppnå och det kanske är där det brister. Det är ju många politiker och besökare som ska kunna gästparkera där utan att få böter, säger Stefan Sämfors.

De löser parkeringsfrågan genom att anteckna registreringsnummer och den de besöker i en liggare vid receptionen i stadshuset. Ett allmänt råd är att läsa vad som står på skyltarna på stadshusparkeringen för att slippa ifrån kontrollavgifterna.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons