Oskarshamnsbo inför rätta

Snällheten belönades med ett kraftigt slag i ansiktet och fem dagars sjukskrivning. - Jag tänkte inte på vad jag gjorde, säger våldsverkaren.
Oskarshamn • Publicerad 15 mars 2006

På tisdagen stod den 33-årige Oskarshamnasbon inför rätta i Kalmar. Åtalet omfattar utöver misshandel även rån. I samband med att han gav sig

på den hjälpsamme mannen försvann nämligen dennes plånbok innehållande drygt 900 kronor.

Händelsen utspelade sig på Ingenjörsvägen i Oskarshamn i maj förra året. 33-åringen hade tillbringat kvällen på en bar i närheten och druckit en del öl. Dit kom den man som senare skulle bli misshandlad.

Bjöds på öl Männen kände varandra lite grann sedan tidigare. När 33-åringen blev nekad att köpa mer alkohol ryckte den nyanlände gästen till undsättning och bjöd honom på öl. Samtidigt lade han märke till att 33-åringen verkade ledsen och frågade vad som hänt. Denne berättade då att han inte visste var hans flickvän var.

- Jag såg henne ute och kan visa dig var, sade mannen och tillsammans lämnade de lokalen.

Men flickvännen var inte kvar där han sett henne. Det gjorde av någon oförklarlig anledning att 33-åringen såg rött och gav honom ett så hårt knytnävsslag i ansiktet att han svimmade av. När han flera minuter senare vaknade till sans var plånboken borta. Därav rånmisstankarna.

Men var det frågan om ett rån? Några vittnen eller andra bevis för att 33-åringen tog plånboken finns inte. Till och med åklagaren tycktes inse

att bevisningen var i svagaste laget, men framhöll att det var osannolikt att någon annan stulit den.

- Jag har förståelse om rätten inte dömer honom för rån, men misshandeln är tillräcklig för ett fängelsestraff, sade assistentåklagare Lise-Lotte Norström i sin slutplädering.

Objuden Nu nöjde sig inte 33-åringen med en misshandel den aktuella kvällen. Senare under kvällen kom han objuden till en trädgårdsfest och slog där till en annan man i ansiktet. Även det brottet erkände han. Vilket straff han får meddelar Kalmar tingsrätt om en vecka.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.