Oskarshamns sjukhus kan komma att vårda coronapatienter

Oskarshamn Artikeln publicerades
Johan Rosenqvist flaggar för att ven Oskarshmans sjukhus kan komma att få ta emot patienter med covid-19.
Johan Rosenqvist flaggar för att ven Oskarshmans sjukhus kan komma att få ta emot patienter med covid-19.

Coronasmittade patienter ska i första han vårdas på länssjukhuset i Kalmar. Men även Oskarshamns sjukhus kan komma ifråga. Krisledningsnämnden har fattat beslut att om det blir nödvändigt ska en avdelning i Oskarshamn kunna ta emot patienter.

En omfattande planering pågår nu för att länets tre sjukhus om det blir nödvändigt ska kunna ta emot och vårda covid-19-patienter. Det innebär att närmare 100 patienter ska kunna vårdas samtidigt vid länets tre sjukhus.

– Vi förbereder oss på att kunna klara en kraftig ökning av antalet covid-19-patienter. För att klara den uppgiften krävs omställningar på samtliga sjukhus, säger hälso-och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

För Oskarshamns sjukhus innebär detta följande:

• Bedömning av patienter innan de kommer in till akutmottagning ska ske i separat lokal. Detta för att inte blanda patienter med misstänkt smitta med andra.

• Akutvårdsavdelning ska användas för patienter med luftvägssymtom för inneliggande vård. Patienter med konstaterad covid-19 transporteras till sjukhus i Kalmar eller Västervik.

• En avdelning förbereds för att vid behov ta emot patienter som smittats med det nya coronaviruset.

• Om det är nödvändigt begränsas akutmottagningens verksamhet helt eller delvis till internmedicinska patienter. Akutverksamhet för primärvårdspatierna flyttas utanför sjukhuset.

• Operationer för inneliggande patienter upphör. Viss dagkirurgisk verksamhet bedrivs.

• Mottagningarnas verksamhet genomförs via telefon eller digitala vårdmöten. Fysiska mötet sker då vård inte kan vänta.

Omställningen på Oskarshamns sjukhus för att hantera covid-19-pandemin innebär också att alla mottagningsbesök till Blå Kustens hälsocentral av smittskyddsskäl kommer att ske på Gripens eller Kristinebergs hälsocentraler där personal från Blå Kustens hälsocentral kommer att ta emot patienter. Mottagningen flyttar måndag 6 april och det gäller tills vidare.

Blå Kustens hälsocentral finns sedan ett antal år tillbaka i lokaler på plan 6 i Oskarshamns sjukhus. Varje dag tar man emot 80 personer som passerar genom sjukhuset för att komma till mottagningen. Avsikten är att minska patientflödet inne på Oskarshamns sjukhus och därmed också smittrisken.

Förutom mottagning kommer också sedvanlig provtagningsverksamhet att ske vid Gripens och Kristinebergs hälsocentraler.

Krisledningsnämnden godkände också ett avtal för sjukresor med specialtransporter för personer med misstänkt eller bekräftad covid-19.

Det rör sig om tre specialfordon som ska bemannas dygnet runt och placeras vid de tre sjukhusen för att kunna transportera misstänkta fall eller patienter med bekräftad covid-19 till den vårdenhet de ska.

Chaufförerna förses med skyddsutrustning och kommer att få utbildning i regionens regi för att hantera smitta av covid-19.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.