Olycka på Blå Jungfrun

Sjöräddningssällskapet i Simpevarp larmades på måndagen till Blå Jungfrun, där en kvinna från Skåne ramlat i samband med bad och slagit bakhuvudet kraftigt i berget.
Oskarshamn • Publicerad 12 juli 2005

När sjöräddarna vid 13-tiden lämnade Figeholm med Rescue Burre fanns även ambulanssjukvårdare med ombord och vid framkomsten kunde de bland annat sätta stödkrage på kvinnan.

Kvinnan, som kommit till Blå Jungfrun med turbåten från Byxelkrok, var hela tiden vid medvetande och fördes efter en första tillsyn till Figeholm, för att därifrån transporteras vidare med ambulans till sjukhus.

Färjan saktade ned

Under räddningsaktionen tvingades Gotlandsfärjan att sakta ned farten när den passerade utanför Blå Jungfrun. Detta för att minska de stora svallvågor som brukar dra upp på ön när fartyget passerar utanför.

Även under söndagen fick sjöräddningssällskapet i Simpevarp rycka ut på ett uppdrag till Orrholmen, norr om Kråkelund, men behövde aldrig ingripa. Det gjorde i stället en privatperson, Markus Höglund i Kråkelund, med en snabbgående båt.

Svårt skadad i benet

Larmet gällde en man som skadat sig svårt i ett ben i samband med att han försökte förhindra ett barn från att ramla

i vattnet från den båt de befann sig på. Han blödde mycket kraftigt och blodflödet gick inte att stoppa. Markus Höglund hörde larmet på sin VHF-radio och drog direkt i väg mot den uppgivna positionen och hämtade mannen. När han kom tillbaka till Kråkelund fanns ambulans på plats och den skadade mannen kunde därifrån transporteras vidare till sjukhus.

– Det var ett mycket fint initiativ som den här privatpersonen tog eftersom vi hade längre väg att gå till olycksplatsen, berömmer Michael Nilsson vid sjöräddningen i Simpevarp.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.