Oklara regler om huvudlöss

Det finns inga riktlinjer för när ett barn som fått huvudlöss kan komma tillbaka till skolan eller förskolan.
Oskarshamn • Publicerad 23 oktober 2010
Det finns inga riktlinjer för när barn som fått huvudlöss får komma tillbaka till skolan eller förskolan. Det är inte alltid första behandlingen med lusmedel fungerar och det är därför viktigt att fortsätta kolla barnens hår.
Det finns inga riktlinjer för när barn som fått huvudlöss får komma tillbaka till skolan eller förskolan. Det är inte alltid första behandlingen med lusmedel fungerar och det är därför viktigt att fortsätta kolla barnens hår.Foto: Scanpix

När barnen fått löss väljer en del föräldrar att ha sina barn hemma tills de inte längre upptäcker några levande löss i barnens hår. Andra föräldrar skickar barnen till förskolan eller skolan efter att barnen behandlats med lusmedel. Det finns inga rekommendationer eller riktlinjer för hur länge barnen ska vara hemma efter att de har fått huvudlöss och om barnen till exempel ska ha varit lusfria ett visst antal timmar.

Oskarshamns kommun har ingen policy utan säger man att man följer Apotekets rekommendationer, men där finns inte heller några riktlinjer.

– Vi har inga rekommendationer från Apoteket utan det måste varje dagis och skola bestämma, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket.

Eva Svensson är skolsköterska på Kristinebergsskolan och hon upplever inte att det behövs några speciella riktlinjer.

– I regel brukar barnen vara hemma den dagen de behandlar sig, sen kan de ju komma till skolan igen, säger hon.

Det som är viktigt är sedan att föräldrarna fortsätter att kontrollera sina barns hår. Det är inte alltid lössen dör efter en första behandling och de döda lössen och äggen måste kammas bort med luskam.

– Har man inte fått bort ett ägg och inte fått död på det och det kläcks så finns det en risk att man får löss igen, säger Eva Svensson.

För det mesta fungerar dock lusbehandlingen bra och Eva Svensson upplever inte att problemet med löss varit större i år jämfört med tidigare.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.