Nya cykelvägar behövs utanför Oskarshamn

Några nya cykelvägar mellan Oskarshamn och Figeholm eller OKG och Figeholm är inte planerade.
De dåliga cykelmöjligheterna upprör cyklisterna.
Oskarshamn • Publicerad 8 juni 2012
Vid utfarten från Saltvik till E22 fortsätter cykelspåret på två plus ett-vägen. Att cyklisterna ska behöva färdas där är inte optimalt, det är både cyklister och Trafikverket överens om men någon ny cykelväg finns det inga pengar till. Foto: Daniel Svensson
Vid utfarten från Saltvik till E22 fortsätter cykelspåret på två plus ett-vägen. Att cyklisterna ska behöva färdas där är inte optimalt, det är både cyklister och Trafikverket överens om men någon ny cykelväg finns det inga pengar till. Foto: Daniel SvenssonFoto: Daniel Svensson

– Jag tycker att det är skandal att man vid Virbo ska behöva köra ut på E22:an för att kunna ta sig vidare, säger Lennart Ericsson.

Han tycker att det borde byggas en gång- och cykelväg förbi Långekärr för att knyta samman Saltviksvägen och Virbovägen. Cykelvägen skulle sedan kunna fortsätta till Skaftvik och Figeholm.

En annan vägsträcka där det länge har funnits önskemål om en cykelväg är mellan OKG och Figeholm. Vid rusningstrafik då anställda ska till eller från OKG kan det vara riktigt farligt att cykla där. Nicke Rundquist som jobbar på OKG:s personalavdelning vet, den 17 augusti 2010 blev han påkörd av en buss.

– Jag flög när bussen träffade och landade på axeln. Jag hade tur som överlevde, säger han.

Sedan dess har han varit mycket sjukskriven och haft ständig värk.

– Jag gjorde min tredje operation på valborgsmässoafton i år, berättar han.

Nicke Rundquist förstår inte varför det inte byggs en cykelväg till en så stor arbetsplats som OKG. Vägen dit är dessutom smal och det är många som färdas där. Han jämför med Mönsterås och Södra cell.

– Där har man ju cykelväg hela vägen från stan och ut till bruket, säger han.

Vid tiden då Nicke Rundquist blev påkörd var det många som cyklade till OKG, men den skaran har minskat. Och Nicke skulle aldrig cykla till eller från jobbet igen.

– Aldrig i livet. Det är förenat med livsfara att ge sig ut på den vägen, säger han.

I nuläget finns det inga pengar för att bygga en cykelväg mellan OKG och Figeholm. Nicke Rundquist är kritisk till att så mycket i samhället ska handla om pengar.

– Det är hela tiden pengar man tittar på och inte på om det är en livsfarlig väg, säger han.

Ytterligare en sträcka där det saknas cykelväg är mellan Fårbo och Figeholm. På grund av en försenad tunnel har den påbörjade gång- och cykelvägen inte kunnat färdigställas. En del frågar sig om den cykelvägen någonsin kommer att bli färdig.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.