Ny MRT-kamera för tolv miljoner till Oskarshamn

Satsningen på en ny MRT-kamera för tolv miljoner kronor vid Oskarshamn sjukhus är nu på plats. Utbildning av personalen pågår för fullt.
Oskarshamn • Publicerad 19 november 2010
Kristina Tvingsell visar på styrkan i magnetstrålningen. Nyckelknippan hänger stilla i luften i tunneln.
Kristina Tvingsell visar på styrkan i magnetstrålningen. Nyckelknippan hänger stilla i luften i tunneln.Foto: Per Hammenvik
Verksamhetschef Lars Jacobsson är nöjd med den höjda kvaliteten på bilderna från nya MRT-kameran.
Verksamhetschef Lars Jacobsson är nöjd med den höjda kvaliteten på bilderna från nya MRT-kameran.Foto: Per Hammenvik
Så här ser ländryggen ut efter att MRT-kameran levererat. De nedre kotorna är mindre bra och det syns tydligt var diskbråcken sticker ut.
Så här ser ländryggen ut efter att MRT-kameran levererat. De nedre kotorna är mindre bra och det syns tydligt var diskbråcken sticker ut.Foto: Per Hammenvik
Foto: 

– Framförallt blir det en klar förbättring för patienterna som inte upplever sig lika inklämda, berättar röntgensköterskan Kristina Tvingsell.

– Tekniskt sett är den också mycket bättre än den gamla, skjuter verksamhetschefen Lars Jacobsson in.

– Magnetfältet är betydligt starkare och resultatet blir bättre.

Faktiskt blir MRT-kameran i Oskarshamn den första i landet med effekten 1,5 Tesla. Den förra var på 1 Tesla.

– Då kunde vi se strukturer ned till en millimeter. Nu kommer vi så långt som till 0,3 - 0,4 millimeter. Detaljerna blir tydligare.

Den starkaste i landet finns i Lund. Den har en effekt på 3 Tesla.

Det patienterna mest uppskattar är att tunneln blivit tio centimeter vidare. Tidigare var den 60 centimeter och kunde ta patienter som vägde upp till 160 kilo - om de fick plats. Den här har en vidd på 70 centimeter och kan ta patienter upp till 250 kilo.

– Den verkar gjord för amerikanska marknaden, säger Lars Jacobsson med ett skratt.

Längden på tunneln har krympt från 160 till 140 centimeter vilket minskar den klaustrofobiska känslan.

Magnetresonanstomografi står MRT för och arbetar med magnetstrålning och radiovågor. Magnetstrålningen är så stark att OT:s fotograf inte kan gå in med kameran i lokalen. Då skulle minneskortet förstöras. Samma gäller för kontokort, som blir oanvändbara.

– Har jag en penna i fickan flyger den ur. Ja, det har hänt, erkänner Kristina Tvingsell.

Hon visar hur nyckelknippan lägger sig rak mitt i tunneln när magnetfältet påverkar den.

– Skulle det ligga en hammare där skulle jag nog inte orka vrida loss den, berättar hon

Även om den ser ut att hänga tyngdlöst i luften.

Det är med andra ord restriktioner som gäller innan man går in i rummet där den står. För att få in den har hål gjorts i väggen och kameran lyfts på plats med mobilkran.

Alla sjukhusen i länet ska få nya MRT kameror för sammanlagt 45 miljoner kronor. Två ska finnas i Kalmar och en vardera i Oskarshamn och Västervik.

– Den gamla tog leverantören i inbyte, berättar Lars Jacobsson.

I MRT kameran undersöks ofta ländryggar på patienter med misstänkta diskbråck. Även hjärnor undersöks, liksom leder och axlar. MS kan också upptäckas med hjälp av MRT kameran. Kärlundersökningar går också att genomföra utan kontrastvätska. Det är alltså en mycket användbar utrustning i diagnostikarbetet.

Vid sjukhuset har det funnits MRT kamera sedan 1999 och även om utrustningen funnits upplever de som arbetar med den ett stort lyft.

– Det blir bra kvalitet i undersökningarna, vilket också är viktigt för patientsäkerheten, säger Kristina Tvingsell.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.