Brandkåren om nya bränderna: ”Det är inte normalt”

Fliseryd Artikeln publicerades
Arkivbild.
Arkivbild.

Två nya gräsbränder bröt på onsdagen ut i Fliserydsområdet. De senaste i en lång rad av mystiska eldsvådor i trakten.

– Det här är inte normalt, säger Morgan Olsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Oskarshamn kommun

Den första branden upptäcktes vid 14.30-tiden på onsdagen av brandflyget. Platsen var Örnås, mellan Ruda och Fliseryd. När räddningstjänst kom fram visade det sig att det rörde sig om flera mindre brandhärdar. Sammanlagt brann ett område på cirka en hektar.

– Vi hade rätt många man på plats och efter ett tag får vi reda på att det även brinner några kilometer in åt Rudas håll, säger Morgan Olsson.

Där stod ett större område, på cirka fyra hektar, i lågor. Bara några hundra meter därifrån fanns bebyggelse. Ett 25-tal brandmän från fem olika kårer kallades till platsen.

– Vi larmade på rätt bra med resurser, för det var osäkert inledningsvis. Det gäller att hålla i det, det är torrt i marken och det blåste ganska kraftigt och då sprider det sig väldigt fort.

Vid 18.30-tiden var de första bränderna släckta och den andra, större branden, under kontroll.

– Där håller vi på att släcka av nu, säger Morgan Olsson.

De senaste dagarna har det brunnit flera gånger i området kring Fliseryd. Morgan Olsson ser ingen naturlig förklaring till någon av bränderna.

– Det finns inga grillplatser eller vägar i närheten och det är flera brandhärdar vid varje ställe. Det gör oss lite fundersamma. Visst kan det hända att någon råkar slänga en fimp eller att en gammal flaskbotten får det att ta eld, men inte så här. Det här är inte normalt.

På brandkårens inrådan åkte polis till platsen på onsdagskvällen.

– Vi har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral sent på onsdagskvällen.

 

Här brann det enligt larmet till SOS Alarm: