Nu startar testperiod för nytt schema inom hemtjänsten
Hon är ensamstående mamma och de veckor som sonen bor hos henne har hon haft svårt att lösa arbetspassen på kvällar och helger. Nu blir det lättare.
– Jag vill ju vara ledig när han är hos mig och med det nya schemat blir det så. Jag fyllde bara i dagpass under den här första perioden och fick det beviljat. Det innebär att jag går av jobbet samtidigt som han slutar skolan, säger Emelie Johansson.
Hon känner att vardagen plötsligt blir mycket lättare att hantera och att jobbet ökar i attraktivitet.
– Ja, nu vill jag stanna kvar på min tjänst. Tidigare har jag sökt andra jobb men det behöver jag inte nu. Jag trivs ju med mina arbetsuppgifter, det är tiderna som har ställt till det.
Emelie Johansson är fast anställd som undersköterska i hemtjänstgruppen Åsa som jobbar nära med hemtjänstgruppen Söder. I den gruppen arbetar Nora Johansson, 21 år, som vårdbiträde.
– Jag trivs jättebra med mitt jobb och med det nya schemat blir det ännu bättre. Jag är lite morgontrött så jag har valt att jobba mycket kväll och helger, säger hon.
– Jag har inga barn så det gör inget om jag tar många kvällspass.
”Jag trivs jättebra med mitt jobb och med det nya schemat blir det ännu bättre. Jag är lite morgontrött så jag har valt att jobba mycket kväll och helger.”Nora Johansson, 21 år.
Det nya schemat startar den 7 oktober och provperioden löper i åtta veckor. Sedan ska en utvärdering göras.
– När vi lade schemat fick faktiskt alla i gruppen igenom sina önskningar. Vi kompletterar varandra bra och har en fin sammanhållning, säger Nora Johansson.
– Ja, jag tror nog att alla i gruppen känner att vi nu har fått ett schema som passar oss, tillägger Emelie Johansson.
Hon har jobbat inom hemtjänsten i Oskarshamns kommun i 17 år. Nora Johansson är inne på sitt tredje år.
– Det som känns bra är att vi har chefer som är väldigt noga med att lägga schemat så att det alltid finns tillräckligt med folk. Det är viktigt för brukarnas behov går alltid först, säger Emilia Johansson.
Lejla Radovic är bemanningschef och ledare för schemaprojektet. Hon är nöjd med arbetet så här långt.
– Delaktigheten har varit en viktig del av processen. Vi har arbetat med flera arbetsgrupper bestående av skyddsombud och enhetschefer. Vi har också haft öppet hus samt gjort runt 35 verksamhetsbesök just för att höra vad som är viktigt för medarbetarna, säger hon.
Syftet med den nya schemaläggningen är att få omsorgens resurser och medarbetare att räcka till genom en effektivare bemanning.
– Demografin utmanar och det är viktigt att vi använder våra resurser rätt. Det är till stor del en kompetensförsörjningsfråga, fortsätter Lejla Radovic.
Arbetet med en effektivare bemanning har pågått under flera år genom ett antal olika initiativ. Arbetstidslagstiftningen och reglerna för dygns- och veckovila, som trädde i kraft i oktober förra året, har ytterligare skärpt kraven på hur schemat ska utformas.
– Schemaläggningen har blivit mer komplex och svår att få till på ett bra sätt. Att styra, planera och använda resurser på rätt saker i rätt tid är därför viktigare än någonsin, menar Lejla Radovic.
– Schemat spelar en avgörande roll för att vi ska kunna leva upp till våra löften till brukarna samtidigt som vi har ett ett hållbart arbetsliv för personalen.
Fackförbundet Kommunal, kommunens HR-avdelning samt kommunikationsavdelningen har varit med hela vägen.
– Nu ska pilotgrupperna jobba på med att testa schemat och så kommer arbetssättet att justeras längs vägen, utifrån deras synpunkter, avslutar Lejla Radovic.
Pilotgruppen består av fyra hemtjänstgrupper samt tre arbetsgrupper på äldreboendet Solbacka i Oskarshamn. Testperioden är åtta veckor med start den 7 oktober.
”Tidigare har jag sökt andra jobb men det behöver jag inte nu. Jag trivs ju med mina arbetsuppgifter, det är tiderna som har ställt till det.”Emelie Johansson, 35 år.