Nu är ånga historia på sjukhuset

Oskarshamn har som första sjukhus i länet helt kunnat avskaffa ånga för att driva verksamheten.
Oskarshamn • Publicerad 14 januari 2003
Douglas Höggren kunde på måndagseftermiddagen lätta på ventilen till lasarettets ångpanna. Nu används el för de delar av verksamheten som tidigare drivits med ånga. Därmed har en epok vid sjukhuset gått i graven.
Foto: Hasse Broms
Douglas Höggren kunde på måndagseftermiddagen lätta på ventilen till lasarettets ångpanna. Nu används el för de delar av verksamheten som tidigare drivits med ånga. Därmed har en epok vid sjukhuset gått i graven. Foto: Hasse BromsFoto: 

På måndagseftermiddagen stängdes ångpannan av efter att ha använts alltsedan det nya sjukhuset togs i drift 1964.

- Anledningen till att vi nu helt kan ersätta ångan är att vi fått en ny mottagningscentral med kapacitet att förse hela anläggningen med el, säger Jan Helgosson som är driftschef för landstingsfastigheter.

Tidigare användes ånga för drift av hela centralköket och steriliseringsavdelningen. Efter hand har elektriska maskiner tagit över alltmer och behovet av ånga minskat. Slutligen var det bara två diskmaskiner i lasarettsköket som hade behov av ånga.

- Det har också blivit dyrt. För att hålla diskmaskinerna i gång ett par timmar varje dag har vi varit tvungna att ha ångpannan i gång dygnet runt. För detta har det behövts omkring 45 kubikmeter eldningsolja varje år, fortsätter Jan Helgosson.

Visserligen gick det åt mer olja tidigare, när hela köket och steriliseringen var i behov av ånga, men priserna var då annorlunda.

Douglas Höggren som arbetat i panncentralen sedan 1965 minns när det eldades med tjockolja som inte kostade mer än 90 kronor kubikmetern.

Sjukhusen i Västervik och Kalmar använder sig fortfarande av ånga till vissa delar av verksamheten, men Jan Helgosson är övertygad om att man även där kommer att ersätta ångan med el inom en snar framtid.

I fortsättningen kommer sjukhuset i Oskarshamn enbart att använda olja för uppvärmning under ett par sommarmånader. Övriga året används flis för uppvärmning.

- Det innebär att vårt konto för uppvärmning är betydligt lägre än för sjukhusen i Västervik och Kalmar som använder både olja och fjärrvärme, säger Jan Helgosson.

Kostnaden för uppvärmning av det nuvarande sjukhuset är densamma som för gamla lasarettet som är anslutet till fjärrvärmenätet. Ändå används inte varmvatten på långa vägar i samma mängd vid gamla lasarettet som vid det nuvarande sjukhuset.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.