Nämnd begär extra miljoner

Tekniska nämnden behöver 8,65 miljoner kronor extra. Annars ryker det mesta av parkskötseln och vägunderhållet nästa år.
Oskarshamn • Publicerad 25 mars 2006

Inte ens ett budgettillskott på 8,65 miljoner är egentligen tillräckligt, enligt nämnden. Tillskottet räcker bara till att klara "bibehållen standard" på gator, vägar och parker.

Tekniska nämnden behandlade budgeten på torsdagen. Budgetarbetet

slutade med att kommunstyrelsen får ta emot ett budgetförslag som inte håller sig inom den ram som tekniska nämnden fått sig tilldelad.

I stället för att pruta i budgetförslaget begär nämnden att få 8,65

miljoner kronor extra.

Om kommunstyrelsen och fullmäktige säger nej hänvisar tekniska nämnden till den konsekvensbeskrivning som följer med budgetförslaget:

Blir det inga extra pengar "riskerar all parkverksamhet värd namnet att upphöra och standarden på vägar och gator att kraftigt försämras" som tekniska nämnden uttrycker det i budgetbeslutet.

Höjda taxor Oavsett om det blir extra pengar eller ej vill nämnden höja flera taxor. Redan i sommar väntar första höjningen på grund av den nya förbränningsskatten. Soptaxan behöver höjas från och med den 1 juli med allt från 6 procent till 29 procent, beroende på hur hög skatten blir på det avfall som Oskarshamn skickar till förbränning i Linköping.

2007 vill dessutom tekniska nämnden höja soptaxan generellt med 10 procent. Vidare vill nämnden höja VA-taxan nästa år med 4 procent.

Temalekplats Trots alla mörka moln har tekniska nämnden ändå lite pengar att bolla med på investeringssidan.

Nästa år vill nämnden bland annat ordna en temalekplats där 4H-gården tidigare hade sin verksamhet i stadsparken. 900 000 kronor ska satsas och för att klara det stuvar nämnden om lite i budgeten. En del av pengar plockas från andra projekt, som "försköning av infarterna" och ombyggnad av kyrkoallén.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.