Mysteriet kring skalvet löst

Mystiken kring tisdagens skalv i Oskarshamnstrakten och på norra Öland är troligen löst. Det mesta tyder på att det var två JAS-flygplan som framkallade skakningarna.
Oskarshamn • Publicerad 24 juni 2010
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

- Vi var uppe och flög vid den tidpunkten, säger Linn Lichtermann, informatör på Saab.

Teorierna har varit många efter tisdagsförmiddagens skakningar i trakten kring Oskarshamn och på norra Öland. Seismologen Reynir Bödvarsson slog snabbt fast att det inte rörde sig om något skalv utan han tippade på att det var stridsflygplan som var boven i dramat. Nu tyder mycket på att han har rätt. Två JAS-flygplan flög nämligen i överljudshastighet över Västervik vid den tidpunkten.

- Vi blev kontaktade av Länsstyrelsen och av forskare som undrar om vi var uppe och flög då. Vilket vi var. De menar att det kan ha utlöst skalvet.

- När vi är ute och flyger så håller vi oss i höjd med Västervik och norr över. Sedan har vi F17 som brukar flyga i höjd med Oskarshamn, men jag vet inte om de var uppe då, säger Linn Lichtermann.

Med det borde mysteriet vara löst.

- Om det var vi som utlöste skakningarna så hoppas jag att vi inte ställde till med för mycket besvär, hälsar Lichtermann.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.