Annons

Musikprofilen vill att fler ska testa sig för hiv

Han berättar om att komma ut som homosexuell i Oskarshamn, och om friheten.
Men just nu är Johan Mauritzson nog mest synlig med musikvideon och kampanjen under Pridefestivalen som ska lyfta upp vikten av att testa sig för hiv.
Oskarshamn • Publicerad 2 augusti 2013
Kampanjen Love yourself, test yourself har slagit igenom stort under årets Stockholm Pride.
Kampanjen Love yourself, test yourself har slagit igenom stort under årets Stockholm Pride.Foto: Scanpix
Under 2012 ledde Johan Mauritzson Oskarshamnskören i Körkampen. En lokal variant av Körslaget.
Under 2012 ledde Johan Mauritzson Oskarshamnskören i Körkampen. En lokal variant av Körslaget.Foto: Daniel Svensson

Professionella dansare blandas med amatörer. Det är skarpa kontraster, svartvitt i blå ton och mycket bokstäver.

– Vi ville plocka fram känslan av 90-talet som finns i musiken, berättar Johan Mauritzson om musikvideon som ska få fler att testa sig för hiv.

Annons

Videon är en del av kampanjen Love yourself, test yourself. Den riktar sig till homosexuella män och är ett rop ut i världen. Bromsmedicinerna har blivit så pass bra att aids inte längre är samma dödsdom som det var tidigare.

– Du kan ha hiv med så låg virusnivå att det inte går att mäta, det har till viss del lett till att folk tar väldigt lätt på det och inte skyddar eller testar sig, berättar Johan Mauritzson.

Han har synts och hörts mycket under lång tid, både ensam och som bandmedlem i Oskarshamnsbandet Charizma. Men det var först för ett par år sedan som han berättade för sina närmsta att han är homosexuell. Han tror att det finns ganska många i Oskarshamn som inte vågar komma ut.

– Förmodligen finns det ett mörkertal. Många vågar nog inte komma ut för att det är en mindre stad och för att du inte är helt trygg i dig själv för att våga, säger Johan Mauritzson.

Han beskriver det som en hemlighet man bär inom sig som bara växer sig större. Det blir till något som du inte vågar göra, men han menar att det är ytterst få som skulle stöta på något större motstånd.

– Det där steget kan verka väldigt stort, men när man väl tagit det så är det inte det där hemska. Det är bara frihet, säger Johan Mauritzson och berättar vidare att man som ung homosexuell person nog hellre flyttar till en storstad.

– Där kan man hitta ett sammanhang. Man kan känna sig nöjd och hemma, berättar han.

Attitydförändringen gentemot homosexuella har gått väldigt fort, främst i storstäderna. Men han tror att stigmat till viss del fortfarande lever kvar.

– Allting förändras ju. Men landsorten är en annan sak. Det är bara att titta tillbaka 30 år för att se att homosexualitet var en sjukdomsklassning.

Just nu syns hans logga till kampanjen Love yourself, test yourself i Stockholms tunnelbana, ett av världens största musikbolag ska släppa låten - som gjorts av Petter Wallenberg - och en annan låt som Johan Mauritzson nyligen arbetat med ligger på plats 31 på billboards danslista.

Annons

– Jo, det känns väldigt bra. Det är schysst musik med ett bra ändamål, säger Johan Mauritzson.

? Festivalen började i tisdags och avslutas med Prideparaden i morgon.

? 2011 deltog 45 000 personer i paraden.

? Pride började som ett firande av den första gången som HBT-samhället slog tillbaka under en polisrazzia mot en gaybar i New York 1969.

? 1979 organiserade RFSL (Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigade) den första "Homosexuella Frigörelseveckan" i Stockholm.

? Sedan 1998 organiseras festivalen av den ideella Föreningen Stockholm Pride.

Monica Hansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons