Mottagningen är hopplöst trång
- Vi vet snart inte hur vi ska göra för att kommunen ska förstå allvaret i situationen, säger Karin Liljesand, Lisa Mörndal och Britt Wahlman, de tre barnmorskorna som jobbar på ungdomsmottagningen.
Oskarshamns ungdomsmottagning i var den sista som invigdes i länet 1997. Mottagningen, inhyst i en lägenhet i Åsaskolan, fungerade bra de första åren.
Men i takt med att antalet besök blivit fler och verksamheten utvecklats har trångboddhet
och andra problem kommit i dager.
I december förra året skrev personalen till bland annat fullmäktiges ledamöter och förklarade situationen. De förklarade bland annat att patienterna tvingades gå genom kapprummet med urinprov, att det inte finns separata toaletter för patienter och personal och att det bland annat leder till att barnmorskorna får vänta på att toaletten ska bli ledig för att de ska kunna tvätta händerna efter en gynundersökning, eftersom det inte finns handfat i undersökningsrummet.
De förklarade att de är trångbodda. Det finns bara utrymme för en barnmorska i taget, väntrummet måste användas för att ta emot till exempel halvklasser som kommer på gruppbesök.
Listan var lång.
Brandsyn blev aldrig av
I samband med det här beslutades att en brandsyn skulle göras.
- Det är kommunens lokaler och deras ansvar, men inget hände förrän vi själva tog initiativ till brandsynen i mitten av april.
Vid brandsynen konstaterades raskt att det saknades såväl brandsläckare som brandvarnare. Utrymningsvägarna var anpassade för en lägenhet, inte den verksamhet som bedrivs i lokalerna.
- Vi har en repstegsliknande brandstege som ska slängas ut från balkongen om vi tvingas utrymma. Men inte ens han som gjorde brandsynen rekommenderade oss att använda den, säger Lisa Mörndal.
Kommunen fick en knapp månad på sig att åtgärda bland annat det där med brandsläckare - annars riskerar de vite.
- Tiden gick ut förra fredagen, den 16 maj. I måndags ringde de från kommunen och ville ha protokollet från synen...
Plan för ny mottagning
Redan förra året presenterade personalen en lösning på var en ny ungdomsmottagning skulle kunna inrättas. I ett av Byggebos hus på Hamngatan, i samma hus som fältassistenternas verksamhet är inrymd, finns en perfekt lokal, menade de.
Dels ligger det centralt och det gör det lätt för såväl ungdomar att ta sig dit. Personalen slipper köra i privat bil mellan sina andra uppgifter på mödravården på Familjecenter och Åsaskolan - med all stress det innebär. Samarbetet med fältarna, som ingår som en del i arbetet skulle underlättas och till och med kunna utvecklas eftersom de finns nära varandra.
Och - inte minst viktigt - det skulle finnas plats för två barnmorskor att arbeta samtidigt, plats för grupprum för besök och plats för toaletter med lucka i väggen in till barnmorskan så att patienterna slapp springa genom korridoren med sina urinprov för att nämna några exempel.
Ingenting har hänt
- Men ingenting har hänt sedan i december. Och nu har vi ryktesvägen förstått att kommunen planerar att låta oss vara kvar i Åsaskolan, säger Karin Liljesand.
De tre barnmorskorna begriper inte logiken i det:
- Ett argument mot att flytta ungdomsmottagningen är att kommunen inte vill dra på sig hyreskontrakt i andra lokaler, utan ha sina verksamheter i sina egna lokaler. Men en kommun som beviljar 75 miljoner till ett kommunalt bostadsbolag borde kunna förhandla fram ett hyresavtal till ungdomsmottagningen.
- Om vi ska vara kvar i Åsa måste mottagningen byggas om, så att den blir ändamålsenlig. Vad kostar det? undrar Lisa Mörndal, och tar upp aspekter som brandsäkerheten och eventuella synpunkter från yrkesinspektionen som viktiga argument vid sidan av de konsekvensbeskrivningar de redan tagit fram.
Antalet besök ökar
Antalet besök på mottagningen har ökat kraftigt sedan starten. På senare år har även den särskilda killmottagningen blivit stor.
- Vi har fler besök än genomsnittet - trots att killmottagningen bara är öppen en dag i veckan. Vi skulle vilja utveckla även den verksamheten, säger Lisa Mörndal och Britt Wahlman och Karin Liljesand håller med.
- Ungdomsmottagningen är viktig - både ur hälsosynpunkt och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Men vi måste ha rätt förutsättningar för att kunna jobba.