Annons

Motstridiga riktlinjer för coronavirus hos arbetsgivare

Flera av kommunens större företag har infört karantän för anställda som har varit i coronavirusets riskområden. Regionen och kommunen gör precis tvärtom.
– Det är olyckligt och jag förstår om det ger upphov till många frågor, säger Joakim Fagerström, säkerhetssamordnare i Oskarshamns kommun.
Oskarshamns kommun • Publicerad 6 mars 2020 • Uppdaterad 11 mars 2020
Coronaviruset sprider sig och många svenska företag inför nu riktlinjer för sina anställda. På bilden ses frivilliga från Röda korset utanför en klinik i Tyskland.
Coronaviruset sprider sig och många svenska företag inför nu riktlinjer för sina anställda. På bilden ses frivilliga från Röda korset utanför en klinik i Tyskland.Foto: Sebastian Gollnow

I takt med att coronaviruset sprider sig inför många arbetsgivare riktlinjer för de anställda. Men direktiven kan se väldigt olika ut. På Scania, med runt 2 700 anställda, sätts de anställda i karantän i två veckor om de har besökt ett högriskområde för viruset.

– Ja, har man varit i ett högriskområde får man vara hemma i två veckor oavsett om man har symptom eller inte, säger Ida Hammarqvist, pressansvarig på Scania i Oskarshamn.

Annons

Under den tiden får den anställde full lön. Företaget har även infört strängare reserestriktioner samt besöksrestriktioner.

– Vi tittar på fall till fall och ser om det till exempel finns möjlighet att skjuta på besöket, säger Ida Hammarqvist.

– Vi uppmanar också våra medarbetare till god handhygien, det vill säga att de tvättar händerna noga och använder handsprit.

Ida Hammarqvist är pressansvarig på Scania i Oskarshamn där de anställda hålls i karantän om de varit i coronavirusets riskområden.
Ida Hammarqvist är pressansvarig på Scania i Oskarshamn där de anställda hålls i karantän om de varit i coronavirusets riskområden.Foto: Roger Carlsson

Samma sak gäller på OKG där 570 personer har sin arbetsplats. Anställda som till exempel har varit på skidresa till norra Italien får inte komma till jobbet på två veckor.

– Det rör sig om en handfull personer varav de flesta tar med sig sin jobbdator hem och arbetar på distans med full lön, säger Anders Österberg, informationschef.

– Det här gäller oavsett om man är sjuk eller inte.

På grund av coronaviruset har även vissa av företagets tjänsteresor ställts in. Några besöksrestriktioner är dock inte aktuella.

– Nej, det anser vi inte behövs. Däremot informerar vi löpande våra anställda så att de vet vad som gäller. Att förebygga oro är minst lika viktigt som att förhindra smitta, säger Anders Österberg.

– Vi går väl alla runt med en känsla av att en pandemi kan bryta ut men jag tycker nog att våra anställda ändå tar situationen med ro.

Även inom kommunens organisation följer man noga utvecklingen av coronaviruset och vidtar åtgärder för att minska följderna vid ett eventuellt utbrott.

Joakim Fagerström är säkerhetssamordnare i Oskarshamns kommun. Han vill att rekommendationerna kring coronaviruset omgärdas av sunt förnuft. ”Vi har ingen pandemisk situation, det ska man komma ihåg.”
Joakim Fagerström är säkerhetssamordnare i Oskarshamns kommun. Han vill att rekommendationerna kring coronaviruset omgärdas av sunt förnuft. ”Vi har ingen pandemisk situation, det ska man komma ihåg.”Foto: Roger Carlsson
Annons

– Vårt mål är att bromsa förloppet om viruset når oss så att vi har så få smittade som möjligt på samma gång. Det är för att vi ska säkerställa att vi kan fortsätta med våra samhällsviktiga verksamheter, säger Joakim Fagerström, säkerhetssamordnare i Oskarshamns kommun.

– Får vi många sjuka samtidigt kan det bli svårt att hålla skolor och äldreboenden öppna.

Han ser dock inga skäl till någon större oro i det läge som viruset befinner sig i nu.

– Nej, vi ser till exempel ingen anledning till att vi ska hålla fullt friska personer hemma för att de har varit ute och rest. Har du inga symptom så jobbar du på som vanligt, säger Joakim Fagerström.

Han tycker att det är beklagligt att arbetsgivare inte följer samma riktlinjer.

– Ja, när människor får dubbla besked skapar det onödig oro. Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och länets smittskyddsläkare sätter upp och det gör vi i samverkan med övrig offentlig verksamhet i länet. Vi tar inga egna initiativ, säger Joakim Fagerström.

Sydkorea räknas som ett högriskområde vad det gäller coronaviruset. Här desinficeras maskiner för återvinning på en tunnelbanestation i Seoul.
Sydkorea räknas som ett högriskområde vad det gäller coronaviruset. Här desinficeras maskiner för återvinning på en tunnelbanestation i Seoul.Foto: Lee Jin-man

De motstridiga rekommendationerna gör att familjemedlemmar till exempel kan hållas hemma från jobbet, medan barnen går till skolan.

– Ja, vi har fått flera frågor från föräldrar som ställer sig frågande till det här. De tycker att det är konstigt att riktlinjerna krockar, fortsätter Joakim Fagerström.

– Här har vi sagt att vi ska låta sunt förnuft råda. Är barnen friska är de välkomna till skolan, men vet man med sig att man har varit i nära kontakt med smittade eller om barnen uppvisar symptom så ska de självklart vara hemma.

Både kommunen och företagen hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som alltså kan tolkas på flera sätt.

Annons

– Ja, vi anser att det klart och tydligt framgår att om du inte har några symptom så är du inte smittbärare och kan gå till jobbet. Men direktivet lämnar en öppning för arbetsgivare att ”vidta icke medicinska åtgärder” om man anser det viktigt av arbetsmiljöskäl och det är den skrivningen som ligger bakom att företag gör på skilda sätt, avslutar Joakim Fagerström.

Fakta

Coronasmittan

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019. Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor, däribland det nu aktuella viruset. Det finns enligt Världshälsoorganisationen för närvarande varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning den 5 mars har 95 315 fall av covid-19 rapporterats och 3 282 personer avlidit med infektionen (3 015 av dessa har avlidit i Kina).

De allra flesta fall har konstaterats i Hubei-provinsen i Kina. Fall av det nya coronaviruset har även konstaterats i en rad länder utanför Kina. För närvarande pågår även smittspridning i Sydkorea, vissa områden i Italien och Iran.

Har man varit på resa i drabbade områden men inte har några symtom kan man leva som vanligt och gå till sitt arbete, skola respektive förskola. Om man däremot skulle insjukna med feber, hosta eller andningssvårigheter efter att ha vistats i ett drabbat område ska man stanna hemma och ringa 1177 - men inte besöka vården. Vid livshotande tillstånd ska man alltid ringa 112.

Källor: Folkhälsomyndigheten och TT.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons