Morddömd i USA får avtjäna straff i Sverige

Efter många års kamp får nu Michael Sköld komma hem och avtjäna sitt amerikanska fängelsestraff i Sverige.
Oskarshamn • Publicerad 14 november 2003

Michael Sköld, som har rötterna i Oskarshamn, dömdes 1985 av en domstol i Kalifornien för mord på en knarklangare till fängelse från 15 år upp till livstid. I dag har han avtjänat 18 år av sitt straff.

Michael Sköld lämnade Oskarshamn som ung och flyttade till USA. Han drömde om en karriär som musiker. Men verkligheten blev en annan. Han började med droger och 1985 slutade det med att han kom i bråk med en knarklangare. Langaren slogs ihjäl.

Intensiva påtryckningar

Under alla sina år i fängelse har Michael Sköld kämpat för att få avtjäna sitt straff i Sverige.

Men de kaliforniska myndigheterna har hårdnackat sagt nej och struntat i internationell praxis med motiveringen att Michael Skölds straff inte var tidsbegränsat.

Men nu har myndigheterna mjuknat. Inför hotet att förlora en process i domstol och efter intensiva påtryckningar från Sverige valde myndigheterna

i stället att förhandla fram en lösning.

Lösningen innebär att Michael Sköld flyttas till svenskt fängelse senast 25 december. I Sverige ska han sedan sitta i fängelse ytterligare tre år utan några permissioner. Efter det blir Michael Sköld en fri man.

"Kämpat i 18 år"

- Det känns jättebra. Jag har ju kämpat i 18 år för det här och äntligen har de gett med sig. Goliat har slagit i backen här i Kalifornien, säger Michael Sköld i en intervju med Radio Örebro.

Men till USA och sin familj där kan han inte återvända. Eftersom han inte var amerikansk medborgare när brottet begicks 1985 blir han också utvisad ur USA på livstid.

Exakt när Michael Sköld ska flyttas över till Sverige är oklart. Men förberedelser har redan gjorts. Sköld har flyttats från fängelset i Mule Creek till ett fängelse i San Diego där han tillfälligt ska sitta i väntan på transport till Sverige via New York.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.