Mest oro bland kvinnor

Män är mer intresserade av kärnavfallsfrågan och kvinnor känner mer ängslan och större oro för ett slutförvar nära dem.
Oskarshamn • Publicerad 7 december 2005

Mest negativa till ett slutförvar av kärnavfallet är kvinnor som har fritidsboende i Misterhultstrakten. De fast boende saknar inte information och har en positivare attityd. Det gäller både män och kvinnor, ung som gammal. Kvinnor i Oskarshamn visar minst intresse i frågan.

Det framkommer i den sammanställning som Lennart Hellström, folkhälsocentrum i Oskarshamn, gjort av SKB:s enkät om hälsa, livsvillkor och miljöstörningar. Enkäten skickades ut i våras till alla boende i Misterhult över 18 år, alla fritidshusägare

i området och två kontrollgrupper i Oskarshamn. Av de 5 200 personer som fick den svarade 3 000.

- Attitydfrågan har vi ställt i många år genom telefonintervjuer men aldrig till så många samtidigt. Resultatet är detsamma, de som känner till oss och som har kunskap är mer positiva, säger Roland Johansson, projektledare, SKB.

Göra om enkäten Enkäten ställde också en mängd frågor om personernas hälsa och livsvillkor. Samt om de miljöstörningar man upplever.

- Vi har räknat träd, älgstammen och biotoper. Vi undersöker allt för att få veta hur det är i dag, även hur människor mår, säger Eva Häll, informatör, SKB.

- Men om vi ska ha nytta av informationen måste vi göra om enkäten om fyra-fem år. Mest intressant blir det om det blir ett slutförvar i Oskarshamn, då kan vi se om det blir några förändringar i hur människor mår och om det påverkas av slutförvaret, säger Roland Johansson.

Enkätundersökningen visar att boende och fritidsboende i Misterhult mår och lever som svenskarna i övrigt. Det har gjorts flera landsomfattande undersökningar och SKB har använt samma frågor och kan jämföra resultaten.

Mår och trivs bra Boende i Misterhult har en högre genomsnittsålder och det märks i hälsosvaren med mer hjärtbesvär och värk. Men alla skattar sin hälsa bra och verkar trivas bättre i sin miljö än övriga grupper. Det är också färre i Misterhult som känner ängslan och oro. Mest oro känner yngre kvinnor, en ökning som märks i hela landet.

På tisdagseftermiddagen presenterades hela resultatet för Misterhultsgruppen i LKO-projektet.

Anette Swärd
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.