Mer beröm till vårdpersonal
Överlag får landstinget bra resultat. Det handlar då främst om öppenvården, det vill säga besök hos en specialistläkare. Men det finns också tydliga förbättringsområden främst inom slutenvården.
"Utifrån ett rent patientperspektiv finns det mycket tydliga förbättringsområden. Det handlar både om den information som patienten får om sitt sjukdomstillstånd och möjligheten att känna sig delaktighet i den vård som ges. Här kan vi bli bättre. Det gäller såväl arbetet på de tre sjukhusen som det som sker på respektive klinik", säger Henrik Yngvesson landstingsråd, (M).
Landstinget i Kalmar län har under en längre tid haft en god tillgänglighet och haft nöjda patienter inom hälso- och sjukvården. Det är ett faktum som landstingsalliansen vill ge vårdpersonalen crédit för.
"Utan fantastiska insatser från en mycket kompetent och engagerad vårdpersonal hade inte det här resultatet varit möjligt att uppnå. Resultatet uppstår i det vardagliga mötet mellan vårdpersonal och patient. Därför är det viktigt att på ett bättre sätt stötta ett gott arbete. Det kan t ex ske genom ökade möjligheter till fortbildning", kommenterar Pierre Edström landstingsråd, (FP).
Nästan samtidigt som den Nationella Patientenkäten presenteras har SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, redovisat nya siffror för väntetiderna till vården. Enligt den klarar inte Landstinget i Kalmar län inte kraven för den nationella vårdgarantin till operation och behandling, refererar Allianspartierna.
"Att patienter nu får vänta längre på operation och behandling är oroväckande. Här behöver långsiktiga insatser göras. Allt i linje med den satsning som Alliansregeringen gör genom tillgänglighetsmiljarden för att minska väntetiderna i vården", avslutar Yngvesson och Edström.