Annons

Med en sibirisk gäst i kikaren

En sibirisk tallsparv orsakade på nyårsdagen att fågelskådare från hela Småland, invaderade Kråkelund norr om Simpevarp.
Oskarshamn • Publicerad 2 januari 2003

Det var på förmiddagen som fågeln, som normalt övervintrar i Centralasien och tillbringar somrarna i Sibirien, upptäcktes. Sedan gick personsökarna varma i den kedja som fågelskådarna har.

När Oskarshamns-Tidningen var på plats fanns bland andra Magnus Signér och Mats Henriksson från Växjö där och kollade in den så sällan i Sverige sedda fågeln i sina kikare.

Annons

För Magnus Signér var det andra gången han sett tallsparven på våra breddgrader. Men i östra Småland är det första gången som arten synts till. Och att det är en ovanlig fågel för Sverige bevisas inte minst av att den i hela Skandinavien bara brukar visa sig högst en gång om året.

Till och med för Oskarshamns-Tidningens fotograf Roger Carlsson blev det ovanliga fågelbesöket i Kråkelund också en fantastisk upplevelse - gammal fågelskådare som han tidigare varit.

- Det är ju inte precis varje dag som man får tillfället att fotografera en tallsparv tillsammans med andra också ovanliga arter, som trädlärkan, säger han entusiastiskt.

Tilläggas ska att före 1988 har tallsparven endast observerats i Sverige vid två tillfällen.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons