Mannen som greps efter biljakt dömd till vård

Oskarshamn Artikeln publicerades
Foto:Claudio Bresciani / TT

Den man som greps i en stulen bil i Rosenfors efter att ha tagit ett cigarettpaket på Coop i Oskarshamn har nu dömts till rättspsykiatrisk vård.

Den 8 november i fjol gick en 29-årig man in på Coop på Flanaden i Oskarshamn och tog ett cigarettpaket utan att betala för sig. Därefter stal han en bil på Munkgatan och körde i väg. Bilens rättmätige ägare såg dock vad som hände och tog upp jakten i en annan bil. Han kontaktade också polisen och till slut greps den 29-årige mannen i Rosenfors.

Mannen åtalades senare för ett stort antal brott begångna i olika delar av landet. Han har bland annat slagit sönder en fönsterruta på akutmottagningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm, hotat en ordningsvakt på ett köpcentrum i Solna samt snattat på Apoteket i Skärholmen och på Espresso house i Katrineholm.

Mannen döms även för narkotikabrott, olaga hot, bilstöld och olovlig körning av den stulna bilen han greps i. 29-åringen frias dock från misshandel av kassörskan på Coop.

    29-åringen förekommer sedan tidigare under 23 avsnitt i belastningsregistret. I januari i år genomgick han en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han begick de gärningar han nu dömts för under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

    Därför döms mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Om han skulle ha dömts till fängelse i stället hade straffet blivit cirka ett år.

    Mannen ska också betala 9 000 kronor i skadestånd till olika målsägande samt 800 kronor till brottsofferfonden.