Många företag nära bli utkonkurrerade
Till den slutsatsen kommer kommunalråden Harald Hjalmarsson (M), Västervik, och Peter Wretlund (S), Oskarshamn.
Det framkommer i en utredning de ställt samman om tillverkningsindustrin i Kalmar län år 2012 och redovisat för regionförbundet.
Bakgrunden är den fara som finns att underleverantörer och andra tillverkningsföretag ska konkurreras ut av låginkomstländer. Något OECD varnat för i en rapport.
De menar att dessa företag måste ta ett kliv upp i värdekedjan och anställa fler välutbildade med speciella kompetenser som utvecklar nya produkter.
– Därför måste tillverkningsindustrin bli duktigare på att marknadsföra sig som en attraktiv arbetsplats, även för kvinnor.
De fem största tillverkningsföretagen i länet har ett förädlingsvärde på 1 317 000 kronor per anställd, vilket tyder på att de står sig starka.
Men övriga företag i länet når bara ett förädlingsvärde på 522 000 kronor per anställd.
– För att bli mindre sårbara behöver dessa företag förnya sig och komma med nya, egna produkter som riktar sig till nya marknader, menar de båda kommunalråden.
De menar också att internationalisering erbjuder större möjligheter än hot.
– En ökad internationalisering i länets tillverkningsföretag skulle kunna medföra en positiv spiral då denna ställer krav på effektivisering och förnyelse i företagen.
De tror också att generationsskiften kan skapa en bra dynamik, inte minst i småföretagen för att göra tekniksprång. Att inte släppa in kapital utifrån i verksamheterna ses också som ett tillväxthinder för familjeföretagen.
Harald Hjalmarsson och Peter Wretlund rekommenderar traineeprogram och teknikcollege för att höja kunskapsnivåerna inom företagen.
Men infrastruktursatsningar påpekas också med fungerade resor från dörr till dörr både för människor som gods.
Även IT-infrastruktur med fungerande mobiltäckning är viktigt för länets utveckling och satsningar behövs både från kommunerna och regionförbundet.