Lösning om avtal nära

Nu är en lösning nära mellan SKB, Svensk kärnbränslehantering AB, och markägarna i Misterhult.
Oskarshamn • Publicerad 22 november 2003

På torsdagskvällen presenterades det slutliga förslaget till avtal mellan SKB och markägarna som markägarnas jurist, Peter Savin, förhandlat fram med SKB:s jurister. I avtalsförslaget regleras vilken ersättning markägarna ska få när SKB går in och gör undersökningar på deras mark.

Nu blir det varje enskild fastighetsägares sak att ta ställning till om han eller hon ska teckna avtal med SKB eller ej.

Peter Savin råder markägarna att teckna avtal. Dels anser han att avtalet "ger fastighetsägarna väsentligt mera än som annars erbjuds". Dels pekar han på att det i dag inte går att bedöma vilka nackdelar som i framtiden eventuellt kan drabba dem som inte tecknat avtal.

SKB:s platschef i Oskarshamn, Peter Wikberg, är nöjd med att man kommit så här långt.

- Vi har klarat av ansatsen och börjat upphoppet. Nu ska vi över ribban också, säger han.

- Nu kan vi börja på allvar med att planera undersökningen av Laxemar, tillägger han.

Han hoppas att det stora flertalet av de omkring 80 markägarna kommer att skriva avtal. Han hoppas också att avtalen blir undertecknade före jul.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.