Lodjur gick i forskarnas fälla

Ännu ett lodjur har gått i fällan och utrustats med gps-sändare.
Oskarshamn • Publicerad 15 mars 2010
Länsstyrelsens kvalitetssäkrare, Jonas Andersson, var med när lodjuret, som döpts till Kalle, sövdes ner och utrustades med gps-halsband.
Länsstyrelsens kvalitetssäkrare, Jonas Andersson, var med när lodjuret, som döpts till Kalle, sövdes ner och utrustades med gps-halsband.Foto: Grimsö forskningsstation

Under den gångna veckan gick en ung hanne in i en av fällorna som loforskarna har i skogarna väster om Kristdala.

Den nio månader unge hannen sövdes ner innan den mättes och vägdes. Hannen vägde tolv kilo. Lodjuret utrustades med ett gps-halsband. Halsbandet gör att forskarna kan hålla koll på var lodjuret befinner och hur det rör sig. Hannen har döpts till Kalle.

Under veckan har också en sedan tidigare radiomärkt hanne spårats upp och fångats in med hjälp av helikopter. Smålle, som hannen kallas, fick sin gamla radiosändare utbytt till ett gps-halsband.

Totalt fyra lodjur sändarutrustade lodjur vandrar nu runt i Kalmar län. I Oskarshamns och Hultsfreds kommun rör sig hannarna Smålle och Kalle. I Högsby kommun finns honan Anna och hannen Manne.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.