Annons

Liten ersättning efter stort spritbeslag i tullen

En man i 40-årsåldern från Oskarshamn får 290 kronor i ersättning för en flaska Jelzin vodka och en flaska Dimple whiskey som tullen haft sönder.
Oskarshamn • Publicerad 27 augusti 2013

Däremot blir det ingen ersättning för att vin, cider och starköl passerat bäst före datum under perioden det var beslagtaget av tullen i Helsingborg.

Det blev ingen lyckad resa för mannen, som hade genomfört inköp av alkohol i Tyskland.

Annons

När han kom till tullen i Helsingborg den 21 juni förra året med en skåpbil lastad med 116,3 liter sprit, 23,76 liter alkoläsk, 147,75 liter vin, 134,4 liter cider samt 1 180,08 liter starköl stoppades han.

Tullen misstänkte att det rörde sig om en kommersiell transport och inte bara för eget bruk. Varorna togs därför i beslag för utredning om brott mot smugglingslagen.

Vid transport mellan av Tullverkets lager gick de två spritflaskorna sönder.

I mitten av oktober förra året beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen. Därefter blev det utredning om punktskatt för varorna.

I slutet på januari fick mannen tillbaka alkoholen efter att ha betalt alkoholskatt. Men han fick ändå inte föra in det i Sverige utan fick alkoholen för återutförsel ur landet.

Då upptäckte han att delar av lagret hade passerat bäst före datum. Men Tullverket slår fast att utredningstiden inte varit exceptionellt lång. Därför får han ingen ersättning för det.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons