"Lite ovant känns det allt att strejka"

Sin första strejkdag tillbringade hon på jobbet. Utkommenderad i skyddsarbete. Men Solveig Bratt på Oskarshamns sjukhus sterilcentral fick inte utföra annat än akuta arbetsuppgifter.
Oskarshamn • Publicerad 6 maj 2003
Strejkvakter från Kommunal mötte besökarna till Oskarshamns sjukhus på måndagen.
Foto: Hasse Broms
Strejkvakter från Kommunal mötte besökarna till Oskarshamns sjukhus på måndagen. Foto: Hasse BromsFoto: 

Normalt sett har Solveig Bratt flera arbetskamrater på sitt jobb. Men på måndagen jobbade hon ensam eftersom det var första strejkdagen. Lite disk och sterilisering av suturset till akuten var vad hon hade ägnat förmiddagen åt.

Anledningen till att hon jobbade på måndagen, var att det ska finnas någon beredskap utifall att det sker något akut på lasarettet som kräver sterilt material.

19 år i vården

Solveig Bratt har jobbat inom vården i 19 år och vet varför hon går ut i strejk.

- Det är för att få högre lön.

I dag och resten av veckan tar Anne-Marie Ekman över skyddsarbetet på sterilcentralen. På måndagen strejkade hon.

- Lite ovant känns det allt att strejka, men jag gör det för att få upp min lön, säger hon.

16 900 i månadslön

I Rödsle BK:s klubblokaler, en bit från Oskarshamns sjukhus, har Kommunal hyrt in sig. På morgonen samlades en stor del av de landstingsanställda kommunalarna för att få information och få tillfälle att prata.

De kvinnor som sitter runt ett bord i klubblokalen har många år i yrket bakom sig, Birgit Juhlin, har jobbat i 37 år och har 16 900 kronor i månadslön, men ingen av dem har varit med och strejkat förut.

- Vi har varit med om övertidsblockader, men aldrig strejk, säger de.

Att de nu strejkar, anser de vara på tiden. De hänvisar till sina egna lönelägen men också till framtida arbetskamrater.

- Ska ungdomarna vilja jobba inom vården måste lönerna upp, så är det bara, säger Christel Malmström.

Kommer till korta

När de jämför sina löneläget med andra yrkesgrupper i samhället tycker de att de kommer till korta.

- Till allt möjligt annat finns det pengar, det finns helt enkelt en massa andra saker som man kan betala för, men våra tjänster har det varit rea på väldigt länge, säger Ann Ohlsson.

Att 43 landstingsanställda kommunalare började strejka i Oskarhamn, får givetvis konsekvenser för andra människor i samhället.

- Det är klart att man tänker på dem som får sina operationer inställda på grund av strejken, men det är ändå oerhört viktigt att vi får upp våra löner så att vi kan rekrytera nya medarbetare i framtiden, säger Christel Malmström.

- Men jag känner mig ändå trygg eftersom jag vet att de akuta arbetsuppgifterna blir gjorda.

Kvinnorna runt bordet har många år i yrket och har valt att stanna inom vården. De trivs i sina jobb som undersköterskor och tycker att de utför ett viktigt arbete. Och det är i den vetskapen de hämtat ork och motivation. Inte i höga löner.

Karin Ahlgren

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.