GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Landets största miljöprojekt blev dyrare än väntat – läs hela granskningen av hamnsaneringen

Hamnsaneringen i Oskarshamn har kostat 627,5 miljoner kronor. Det är därmed Sveriges största statligt finansierade miljöprojekt. Syftet är att minska läckaget till Östersjön. I en serie artiklar granskade Barometern-OT projektet våren och sommaren 2020. Här har vi samlat alla våra publiceringar.
Oskarshamn • Publicerad 13 december 2021 • Uppdaterad 2 januari 2022
Under lång tid riktades mångas blickar mot den rekordstora hamnsaneringen i Oskarshamn – även Barometern-OT grävande reportrar granskade projektet.
Under lång tid riktades mångas blickar mot den rekordstora hamnsaneringen i Oskarshamn – även Barometern-OT grävande reportrar granskade projektet.Foto: Roger Carlsson

345 000 ton giftigt material har tagits upp från hamnbassängens botten och lagts på en deponi på avfallsanläggningen Storskogen. Projektet blev försenat på grund av överklaganden och blev även dyrare än det var tänkt.

Entreprenören Envisan stötte snart på hinder i form av stenar i hamnbassängen. Företagets tid i Oskarshamn präglades av konflikter och misstro. Till slut landade ett krav på 604 miljoner kronor på kommunens bord. Processen slutade i en förlikning där Envisan fick knappt en tiondel av summan.

Hamnsaneringen har varit aktuell i tre decennier. Till en början var det Kaj Nilsson, tidigare teknisk chef, som drev frågan på egen hand. När han tog prover på hamnbassängen blev han först utskälld av politikerna.

Nu är saneringen avslutad men först 2024 vet man om miljömålet, att minska spridningen av giftiga ämnen till Östersjön med 90 procent, har nåtts.

När vi blickar tillbaka på saneringen vid årsskiftet 2021–22 är det bara dagar kvar tills projektledaren Bodil Liedberg Jönsson går i pension. Då finns det också en del slutsatser att dra kring projektet:

Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.