Läkare kritiseras för journalslarv

En läkare i Oskarshamn får kritik för dålig journalföring av socialstyrelsen.
Oskarshamn • Publicerad 9 juli 2012

Sjukhuset och flera inblandade läkare anmäldes av en anhörig som hävdade att sjukhuset i Oskarshamn inte tagit patientens symptom på allvar och inte lyckades ställa rätt diagnos. En läkare anmäldes för att ha sett till att patientens körkort drogs in på felaktiga grunder.

Men socialstyrelsen som granskat ärendet håller inte med. Socialstyrelsen påpekar att mannens sjukdomsförlopp var mycket komplicerat. Utredningen visar, enligt Socialstyrelsen, att det var mycket svårt att ställa definitiv diagnos. Först efter mannens död kunde rätt diagnos ställas. Ändå bedömer Socialstyrelsen att fallet handlagts enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läkaren som såg till att patientens körkort drogs in tillfälligt gjorde heller inget fel. Läkaren gjorde det med " en adekvat medicinsk bedömning som underlag".

Däremot kritiserar Socialstyrelsen en behandlande läkare för att på ett bristfälligt sett fört journal över utförda undersökningar.

Även Sundsvalls sjukhus finns med i ärendet. Dit fördes patienten med akuta andningsproblem. Men efter några dygn i respirator flögs han med ambulansflyg till sitt hemsjukhus, Oskarshamns sjukhus, för vidare vård.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.