Kyrkklockan polisanmäld som störande
Anmälaren vill ha tyst på klockan under natten, men helst hela dygnet.
– Vi flyttade till centrala Oskarshamn i början av maj. Under tre månader har vi inte kunnat sova ordentligt en enda natt, säger anmälaren som vill vara anonym.
Redan efter fem dagar fick han ett brev från polisen med beskedet att ingen förundersökning inleds. Polisen ansåg inte att brott kunde misstänkas.
– Om det inte tystnar nattetid är jag beredd att kontakta en advokat och lämna in en stämning, säger mannen.
Han beskriver kyrkklockans ständiga klockslag som terror.
– Jag och min fru har båda stressiga och krävande arbeten. Vi bor i en vindsvåning och vi måste ha fönstren öppna för att det inte ska bli för varmt. Men de eviga klockslagen gör det svårt för oss att sova, berättar han.
Han har räknat ut att mellan klockan tio och tolv på kvällen slår klockan inte mindre än 54 slag. Slag som hörs i hela centrala Oskarshamn.
– Det är obegripligt varför detta finns kvar. Städer som Kalmar, Västervik, Norrköping och många andra har upphört med slagen under kvälls- och nattid. Oskarshamns kyrkas klocka är också datastyrd och det behöver inte vara några som helst problem att programmera om den på liknande sätt, säger han.
Oskarshamns församling lovar nu att ta tag i problemet
– Vi ska inte låta klockan slå under nattetid i framtiden, säger kyrkorådets ordförande Rose–Marie Probelius Seger efter klagomålen mot klockan.
– Vi har varit i kontakt med företaget i Skåne som konstruerat datastyrningen, men det är semestertider just nu och därför dröjer det lite innan det går att genomföra förändringen, säger hon.
Det blir kyrkoherde Magnus Wihlborg, som tillsammans med företaget ska se hur det går att ändra och under vilka tider klockan ska slå.
– Jag vet i nuläget inte exakt vilka tider det blir, men vi har lyssnat på klagomålen.
Själv bor hon i centrala Oskarshamn, men tycker att klangen från klockan är ett trevligt inslag som inte stör särskilt mycket.
– Det är värre med trafiken och under veckoslutsnätterna är det mycket skrik och skrän när ungdomar är?ute på stan, tycker hon.
Hon har aldrig tidigare fått motta klagomål mot klockslagen.
– Vi har bara fått ta emot ett enda klagomål direkt till oss och det har vi lyssnat på, säger Rose-Marie Probelius Seger.