Kvinna ska drogavvänjas efter medicinstöld

En anställd inom äldreomsorgen stal medicin från åtta personer. Hon döms nu för stöld och ska genomgå drogavvänjning.
Oskarshamn • Publicerad 25 januari 2013

Stölderna utfördes mellan december 2011 och februari 2012. Framför allt stal kvinnan läkemedlet Gabapentin från omsorgstagare på äldreboenden och inom hemtjänsten i Oskarshamns kommun. Gabapentin klassas inte som narkotika, men används i missbrukarsammanhang.

Det var andra anställda som upptäckte att något var fel. Medicinförpackningar som borde ha varit obrutna var öppnade men återförslutna. Vid smaktest av pulvret i förpackningarna visade de sig innehålla socker, som kvinnan hade hällt i efter att hon tagit hand om det riktiga innehållet. Efter upptäckterna stängdes kvinnan av från arbetet och händelserna anmäldes till polisen och enligt Lex Sarah.

I polisförhör efter att stölderna upptäckts nekade kvinnan till stölderna, men senare erkände hon alltihop.

Tingsrätten i Kalmar dömer nu kvinnan för stöld. Påföljden blir skyddstillsyn med en övervakare som förordnas av kriminalvården. Eftersom kvinnan har en beroendeproblematik ska hon också genomgå ett drogavvänjande program som Frivården bestämmer.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.