Kvinna förskingrade pengar från hjälpförening

Efter att ha varit med och startat en ideell hjälpförening tömde kvinnan föreningens konto. Över 34 000 kronor använde hon för eget bruk.
Oskarshamn • Publicerad 28 april 2011

På torsdagen stod kvinnan åtalad vid tingsstället i Oskarshamn för förskingring samt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Den ideella hjälpföreningen startades 2007. Kvinnan var styrelseledamot och en av de personer som hade tillgång till föreningens konto. I februari 2007 skänkte en person 50 000 kronor till föreningen. Efter det började kvinnan att plocka ut pengar tills bara 400 kronor fanns kvar på kontot. Cirka 15 500 användes i föreningen, resterande drygt 34 000 kronor tog kvinnan själv.

– Jag har haft jättetaskig ekonomi. Då blev det att man tog till mat och bensin till bilen, berättade kvinnan vid rättegången.

Kvinnan erkände förskingringen och gav sitt medgivande till skadeståndskravet från föreningen på 34 500 kronor. Hon erkände även den andra åtalspunkten som gällde bedrägeri och urkundsförfalskning efter att hon i januari 2008 tecknat ett mobilabonnemang i sin dåvarande sambos namn.

Åklagaren yrkade på samhällstjänst, medan kvinnans försvarare yrkade på villkorlig dom med böter och eventuell samhällstjänst. Domen meddelas den 12 maj.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.