Kvastmossen en enda röra

Tekniska nämnden har svidande kritik att vänta från revisorerna. Kommunen hade mycket bristfällig kontroll över projektet.
Oskarshamn • Publicerad 23 juni 2010

Kommunens förtroendevalda revisorer fick en första dragning av yrkesrevisorernas första utkast till revisionsrapport under tisdagskvällen. Även om lekmannarevisorerna går in och ändrar lite på formuleringarna i rapporten kan tekniska nämnden ända inte räkna med annat än svidande kritik.

I det första utkastet till revisionsrapport slås fast att tekniska nämndens interna kontroll varit mycket bristfällig. Dokumentationen har i en del fall varit så dålig att revisorerna inte ens kunnat verifiera att kommunen verkligen fått det man betalat för.

Stora avvikelser finns till exempel mellan bergvolymerna som fanns i förfrågningsunderlaget och det verkliga utfallet. Dessutom har en hel del extraarbeten utförts. I en del fall är det svårt att avgöra om arbetena är en del av upphandlingen eller inte.

Två av tre entreprenadavtal har avtalats och fakturerats av ett av de anlitade entreprenadföretagen. Det går stick i stäv med vad tekniska nämnden beslutat.

Någon upphandling enligt lagen om offentlig upphandling har heller inte skett. Tekniska kontoret har nöjt sig med att hämta in prisuppgifter för terrassering av industrimarken.

Revisorerna ser också mycket allvarligt på att en kommunal tjänsteman som haft uppgiften att granska och attestera fakturorna från en av de anlitade entreprenörerna extraknäckte som konsult åt samma entreprenör.

Under hela entreprenadtiden har bara fyra protokollförda byggmöten hållits. Protokollen är enligt revisorernas utkast ”mycket bristfälliga och saknar väsentliga delar”.

Den samlade bedömningen från revisorerna är att det inte har förekommit någon löpande styrning och uppföljning av projektet.

Tekniska nämnden uppmanas nu att omgående se över sina rutiner och den interna handläggningen, allt för att säkerställa att det finns tillräcklig intern kontroll när projekt genomförs.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.