Krav på beväpnad styrka

Miljödomstolen i Växjö underkänner det fysiska skyddet vid kärnkraftverken i Simpevarp. En beväpnad styrka krävs för att klara säkerheten.
Oskarshamn • Publicerad 30 mars 2006

Det menar miljödomstolen i Växjö och bollar över prövningen av OKG:s verksamhet till regeringen.

Miljödomstolen valde att göra som miljödomstolen i Vänersborg gjorde i prövningen av Ringhals kärnkraftverk. Men skälen till att miljödomstolarna valt att skicka ärendena vidare till regeringen är olika.

Annan tolkning Miljödomstolen i Vänersborg menade att det fysiska skyddet inte ens var en fråga för miljödomstolen. Domstolen sade nej med motiveringen att kärnkraftens avfallsfrågor inte var lösta.

Miljödomstolen i Växjö tolkar miljöbalken annorlunda och menar att ett sabotage mot ett kärnkraftverk kan få stor påverkan på miljö och människor. Därför måste också risken för terroristdåd tas med i bedömningen.

Polisen tre mil bort Den nationella insatsstyrkan i Stockholm räcker inte för att stoppa ett terroristdåd, enligt domstolen. Inte heller den lokala polisen som finns tre mil bort eller den insatsstyrka som finns på länsnivå.

Det skulle ta för lång tid för polisen eller dess insatsstyrkor att nå Simpevarp och stoppa ett väpnat angrepp från land eller från sjön. Dagens skydd kan fördröja en terroristattack, men inte avvärja, enligt miljödomstolen.

Därmed håller miljödomstolen i Växjö inte med myndigheten som granskar kärnkraften och säkerheten, Statens kärnkraftsinspektion, SKI.

Lagändring krävs Miljödomstolen i Växjö bedömer annars att kärnkraftverken i Simpevarp vid normal drift uppfyller kraven enligt miljöbalken. Vid normal drift kan verksamheten klassas som tillåtlig. Men eftersom säkerheten underkänns på en punkt väljer miljödomstolen att skicka ärendet vidare till regeringen.

Om miljödomstolens krav på beväpnade vakter ska bli verklighet krävs en lagändring. Svensk lag tillåter nämligen inte beväpnade styrkor för att vakta industrianläggningar.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.