Kraftledning oroar skogsägare

– Det går inte att bygga hur många kraftledningar som helst genom Misterhults socken. Någon gång måste man börja gräva ned ledningarna.
Oskarshamn • Publicerad 18 oktober 2010
Foto: 
Svenska Kraftnäts planer på att dra fram en kraftledning i trakterna kring Ölvedal oroar Eva Karlsson och Kalle Karlsson.                               Foto: Daniel Svensson
Svenska Kraftnäts planer på att dra fram en kraftledning i trakterna kring Ölvedal oroar Eva Karlsson och Kalle Karlsson. Foto: Daniel SvenssonFoto: Daniel Svensson

Eva Karlsson i Götehult utanför Ölvedal är en av 23 markägare som i en gemensam skrivelse ifrågasätter Svenska kraftnäts planer på att dra en 400 kilovoltsledning från Simpevarp till Nässjö.

När OT i lördags besökte Eva Karlsson och hennes bror Kalle Karlsson tar de oss med på en rundvandring i området utanför Ölvedal där kraftledningen är tänkt att dras fram på såväl produktiv skogsmark som orörd skog som är på väg att förvandlas till naturreservat.

– Vi är bara en av flera som drabbas, men det är mycket av vår skog som aldrig kommer att brukas, säger Eva Karlsson.

Svenska Kraftnäts planer på en ny kraftledning blev inte kända för Eva förrän efter det informationsmöte som hölls i slutet av augusti. Alla berörda markägare var kallade, hette det. Men Eva Karlsson blev inte ens kallad.

– Man skyllde på Lantmäteriet men jag vet inte vad jag ska tro om det, säger hon.

Eva Karlssons gård omfattar 140 hektar varav 100 hektar utgörs av produktiv skogsmark. Om den sträckning som föreslagit blir verklighet skulle det innebära att cirka sex hektar av gårdens produktiva skogsmark ödeläggs för all framtid.

– För oss handlar det om enormt stora ytor, säger Eva Karlsson, medveten om att staten kommer att erbjuda henne ersättning för marken.

– Det blir så men det är ingenting jag funderar på. Nu vill vi få igång en dialog och försöka förmå Svenska Kraftnät att hitta alternativa sträckningar. Att gräva ned en kabel i marken borde vara ett annat alternativ, det gör man på andra ställen och det skulle man kunna göra här också, säger hon.

Eva Karlssons bror Kalle Karlsson bor i Mörtfors och jagar på markerna i Götehult. Han tycker att projektet är dåligt genomtänkt.

– Det finns planer på att bygga en ny kärnreaktor i Simpevarp. Om det blir verklighet vilket inte alls är omöjligt så skulle den här kraftledningen som man vill bygga nu och som kommer att kosta flera hundra miljoner kronor inte vara tillräcklig, säger Kalle Karlsson under promenaden som leder fram till Götehultströmmen. Ett vackert skogsområde på Svea Skogs marker och där det planeras för ett nytt naturreservat.

– Ledningen kommer att dras över strömmen, och det är märkligt med tanke på att det ska bli naturreservat här.

– Man undrar om Svenska Kraftnät ens känner till det.

Några kilometer längre bort går den befintliga och dubbla kraftledningen genom terrängen.

– Ett alternativ hade varit att dra den nya ledningen bredvid den gamla, men jag vet inte om det är ett bättre alternativ. Då får man en enormt bred ledningsgata, säger han.

Via sin samordnare och genom att engagera LRF hoppas syskonen Karlsson att kunna få till igång en dialog med Svenska Kraftnät.

– De har inte varit villiga att komma hit, i stället har de föreslagit att vi ska åka till Stockholm. Men det tänker vi inte göra.

Kraftledningen

Den nya kraftledningen ska byggas mellan Simpevarp och en liten ort i Nässjö kommun. Ledningen blir 15 mil lång och får en sträckning genom fyra kommuner. Förberedelserna pågår som bäst och senast 22 oktober ska alla som vill yttra sig över ledningen ha lämnat in syna synpunkter. Nästa år planeras för en miljökonsekvensbeskrivning och därefter väntas frågan bli föremål för ett beslut i Energimarknadsinspektionen. Ledningen som enligt planerna ska tas i bruk 2016 väntas kosta cirka 900 miljoner kronor.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.