Konsulter: ”Riv gröna höghuset”

Konsultutredningen som kommunstyrelsen beställt om gröna höghuset är klar. Konsulternas slutsats är att rivning är bästa lösningen.
Oskarshamn • Publicerad 4 juni 2013

Swecos konsulter drar slutsatsen att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga nya bostäder i Kristineberg. Att renovera gröna höghuset för 82 miljoner kronor är heller inte fastighetsekonomiskt försvarbart, enligt konsulterna.

Den för kommunen mest fördelaktiga lösningen är enligt Swecos konsulter att riva gröna höghuset, bygga en ny hälsocentral, flytta två gruppboenden till Studenthuset och erbjuda de som bor i Studenthuset boende i de vakanta lägenheter som redan finns i området.

Att konsulterna avråder både från att bygga nya eller renovera befintliga lägenheter hänger ihop med att efterfrågan på lägenheter är låg. De som vill hyra lägenhet i Oskarshamn vill bo centralt eller i attraktiva lägen, till exempel kustnära.

För Byggebos VD, Benoni Ingelsjö, kommer inte konsulternas slutsats som någon överraskning.

– Den bekräftar bara vår bild av läget, säger han.

Men frågan om att riva gröna höghuset är kontroversiell. Därför kopplades konsulter in. I dag, tisdag, ska konsultrapporten behandlas av en extrainkallad kommunstyrelse.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.