Annons

Kommunerna påverkas av EU-lagar: ”Inget man tänker på dagligen”

Mer än hälften av alla beslut som fattas i kommunhusen runt om i Sverige styrs upp av EU:s lagar och direktiv. Är det förenat med problem för kommunerna? Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) tycker inte det.
Oskarshamn • Publicerad 25 maj 2019
Andreas Erlandsson menar att EU är något som kommunens politiker inte går och tänker på dagligen.
Andreas Erlandsson menar att EU är något som kommunens politiker inte går och tänker på dagligen.

EU har en stor påverkan på mycket i den kommunala verksamheten. Det handlar om upphandlingsregler, regler för vilka material som kan användas vid byggprojekt och rader av olika miljölagar. Listan på hur EU styr vardagen för landets kommunpolitiker kan göras väldigt lång.

Andreas Erlandsson ser dock inte EU-styrningen som något större problem i vardagen.

Annons

– Det är inte så att man går och tänker på det dagligen. Men vi har det med oss och det är framförallt vid upphandlingar som man påminns om EU och de krav som ställs på oss som kommun. Numera får vi också hjälp av den upphandlingsenhet som inrättats i Västervik och som vi tillsammans med övriga kommuner i mellersta och norra Kalmar län anlitar och det underlättar väldigt mycket, säger han.

På vilket sätt är Sveriges EU-medlemskap positivt för Oskarshamn och Kalmar län?

– Det finns många exempel på det. Som land har det gått bra för Sverige sedan vi gick med i EU och det har också gynnat kommunerna. Sedan har vi och länet i stort kunnat dra nytta av EU:s strukturfonder. Det är många olika typer av EU-projekt som genomförts och som blivit lyckade. Det ser säkert också olika ut i länet. I de södra länsdelen och på Öland så är ju de gröna näringarna väldigt viktiga och de har säkert dragit nytta av EU, säger Andreas Erlandsson som menar att Oskarshamn i likhet med andra kommuner säkert kan bli ännu bättre på att dra nytta av EU:s fonder.

– Det finns mer vi kan göra och vi har också startat ett arbete där vi tillsammans med med våra grannkommuner ska titta på hur vi ska kunna få mer stöd för olika typer av projekt, säger han.

Finns det något som inte är bra med EU utifrån ett kommunalt perspektiv?

– Det är svårt att komma på något konkret på rak arm. Det som kan upplevas som ett problem är i så fall upphandlingarna som vi gör och som av många upplevs som krångliga och utdragna på grund av att vi måste rätta oss efter EU:s regelverk.

Läs mer om EU-valet här:

Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons