Annons

Kommunen ska spara 36 miljoner

- Vi har försökt att hitta mediciner för att Oskarshamns kommun ska bli friskare - och det krävs många mediciner.
Oskarshamn • Publicerad 17 juni 2003
Kommunalrådet Peter Wretlund anser att det behövs många mediciner för att få Oskarshamns kommun frisk.
Foto: Roger Carlsson
Kommunalrådet Peter Wretlund anser att det behövs många mediciner för att få Oskarshamns kommun frisk. Foto: Roger CarlssonFoto: 

Det konstaterade det socialdemokratiska kommunalrådet Peter Wretlund när kommunfullmäktige sent på måndagskvällen tog beslut om de ekonomiska ramarna för nämnderna i kommunen fram till och med 2006.

Totalt innebär fullmäktigebeslutet att det i de olika nämnderna nu ska sparas nära 36,4 miljoner kronor, vilket bara skiljer sig marginellt från det förslag kommunstyrelsen lagt.

Annons

Det var socialdemokraterna som under sammanträdet minskade sparkraven på byggnadsnämnden med 350 000 kronor, vilket även övriga partier gick med på.

Beslutet föregicks av en tre timmar lång debatt där det till viss del togs upp varför det blivit som det blivit med kommunens ekonomi. Vilka mediciner socialdemokraterna är på jakt efter kunde Peter Wretlund inte redogöra för, men framhöll att man ännu så länge bara är halvvägs i sitt budgetarbete. Men han stod fast vid att socialdemokraterna i november tänker föreslå en höjning av skatten med 75 öre, där partiet också har stöd av vänstern.

Lars Rundbäck i moderaterna tyckte, liksom hela moderatgruppen, inte om skattehöjningen som väntar framöver. I stället efterlyste han en bättre "budgetdisciplin".

- Skattehöjningen ger fel signaler till dem som kanske tänkt sig att flytta hit. Några kanske till och med flyttar härifrån, menade han och framhöll att ansvaret för en god budgetdisciplin nu ligger på kommunalråd, nämndordförandena och chefstjänstemännen i kommunen.

Spara på personal

Hans partikamrat Göte Pettersson framförde moderaternas tankar på besparing genom att skära ned på kostnader genom naturliga avgångar i den kommunala verksamheten.

- I dag är det 350 anställda som står inför pensionering. Om man låter bli att återbesätta var fjärde tjänst skulle det innebära besparingar på 30 miljoner kronor. Det skulle räcka, menade Göte Pettersson.

Måste komma alla till del

Bo Malm (v) ansåg att de pengar som kommunen tar in måste komma alla kommuninvånare till del och framhöll bland annat att något måste göras åt simhallen och ishallen.

- Det är vi medvetna om, sade han men vurmade främst för att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden ska prioriteras.

Kristdemokraterna, centern och folkpartiet som lagt fram ett gemensamt förslag till besparingar och som kan tänka sig en skattehöjning på 35 öre, var eniga i det mesta även under fullmäktigemötet.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons