Annons

Kommunalrådet avslöjar: ”Så skulle nya arenan kunna finansieras”

Socialdemokraterna har styrt Oskarshamn i 92 obrutna år.
I ”CG möter makten – OT:s valpodd” berättar kommunalrådet Andreas Erlandsson för första gången om hur arenan skulle kunna finansieras, att locka gotländska turister, IKO som turistmål, vad som kan få honom i opposition samt om han är skraj att förlora valet och bryta den nästan 100 år långa S-sviten.
– För varje val kommer vi närmare en förlust.
Oskarshamn • Publicerad 6 september 2022 • Uppdaterad 9 september 2022
Christian Gustafsson möter Andreas Erlandsson, (S).
Christian Gustafsson möter Andreas Erlandsson, (S).Foto: Roger Carlsson

Här lyssnar du på podden med kommunalrådet:

Sedan 1930 har Socialdemokraterna innehaft ordförandeposten i kommunstyrelsen i Oskarshamn. 92 obrutna år. Snudd på unikt i Sverige.

I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” berättar kommunalrådet Andreas Erlandsson om känslorna inför det historiska faktumet.

Annons

– Det har respekt med sig. Men jag ska inte säga att jag ligger sömnlös. För varje val kommer vi närmare en förlust. Någon gång kommer det ske.

Han säger att han kan tänka sig att samarbeta med alla partier efter valet – utom ett.

– Jag samtalar med Sverigedemokraterna, men jag vill inte göra mig beroende av dem. Då går jag hellre i opposition.

I podden utvecklar han resonemanget både kring både det och hur han ser på det kommande valet.

Han ser Vänsterpartiet som den naturliga samarbetspartnern, men tycker majoritetsstyret med Moderaterna fungerat bra.

– Det har varit ett fruktbart samarbete. Moderaterna har fått göra sina eftergifter och vi våra. Vi har anpassat oss till vad som är bra för Oskarshamn och hittat bra lösningar.

Ni fick 17 mandat senast. Det lägsta S någonsin haft. Hur många tror du på nu?

– Mellan 18 och 20. Det är rimligt om man tittar hur vi ligger till i opinionsläget nationellt. Det där hänger samman.

Kommundirektören Henrik Andersson tillsammans med kommunalråden Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M) framför tennishallen där den nya arenan är tänkt att byggas.
Kommundirektören Henrik Andersson tillsammans med kommunalråden Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M) framför tennishallen där den nya arenan är tänkt att byggas.Foto: Roger Carlsson

En av mandatperiodens största lokala frågor har varit arenafrågan. I julas kallade S till en omtalad presskonferens där man sa ja till en ny arena.

Men ännu har ingen finansiering presenterats. I ”CG möter makten” berättar kommunalrådet för första gången – i form av ”tankar och idéer” – hur arenan skulle kunna finansieras.

Annons

– Vi tittar på det. Dels har vi startat ett kommunbolag (Oskarshamns Kommunbolag AB) som numera äger Oskarshamn Energi. Alla utdelningar som kommer därifrån går in i kommunbolaget, skulle det kunna vara något? Skulle man kunna använda det på något vis? Skulle vi kunna hantera våra avsättningar till pensioner eller något på ett annat sätt än vad vi gör i dag? säger han i podcasten där han också utvecklar resonemanget kring arenafinansieringen.

Finns det något scenario som skulle kunna göra att det inte blir en ny arena?

– Inte för mitt parti.

Är S eniga i arenafrågan?

– Jag skulle säga 90–10. För oss är det här en stor fråga.

Hypotetisk fråga. Vänsterpartiet är helt emot en ny arena. Om V kommer med krav efter valet att arenaplanerna skrotas för att de ska samarbeta och styra med er – hur ser du på ett sådant scenario?

– Nu låter vi folket avgöra vem det är som ska styra Oskarshamn i framtiden. Sedan kommer det troligen förhandlingar. Men det här, att vi ska jobba för en ny arena, är något vi har lovat för att jobba för. Det skulle vara väldigt svårt att bryta detta.

I den 50 minuter långa podden berättar kommunalrådet även om elpriser ur ett lokalt perspektiv, att han vill locka gotländska turister till Oskarshamn, att IKO är kommunens största turistmål vintertid, vem han vill se på Latitud 57 och vilka han vill samarbeta med efter valet.

Här kan du lyssna på alla avsnitt med Oskarshamns toppolitiker:

Fakta

CG möter makten – OT:s valpodd

• Åtta partier – åtta lokala toppolitiker.

• I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” gör Christian Gustafsson just det – möter makten.

• Inför det lokala valet i Oskarshamn hälsar åtta toppkandidater på i poddstudion på Köpmangatan.

• Det blir personliga möten där kandidaterna svarar på frågor om allt från vallöften, LOV och arenafrågan till vilken deras politiska förebild är och vilken artist de vill se på Latitud 57.

• Lyssna på hela det 45 minuter långa avsnittet på OT.se (tv-rutan här ovan), på Spotify eller i din poddapp. Sök på: CG möter makten.

Fakta

Tidigare publicerade poddavsnitt

Måndag 29 augusti: Kustlandspartiet, Mathias Karlsson

Tisdag 30 augusti: Centerpartiet, Magnus Larsson

Onsdag 31 augusti: Kristdemokraterna, Ingemar Lennartsson

Torsdag 1 september: Vänsterpartiet, Lena Granath

Fredag 2 september: Liberalerna, Johanna Wyckman

Lördag 3 september: Moderaterna, Lucas Lodge

Måndag 5 september: Sverigedemokraterna, Mattias Bäckström Johansson

Tisdag 6 september: Socialdemokraterna, Andreas Erlandsson

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons